Zoeken

Krijgt Lalla Salma de titel van "Koningin"?

11 juni 2011 - 08:39 - Marokko

©

Mohamed Lahbabi, universitair, vriend en metgezel van Mehdi Ben Barka, presenteerde aan Abdellatif Mennouni, voorzitter van de Commissie voor de hervormingen van de grondwet, een memorandum waar hij zijn visie van de nieuwe grondwet op basis van zijn ervaring geeft.

Volgens professor Lahbabi moet de Koran de basis worden van de nieuwe grondwet, omdat het de behoeften van mensen helpt te begrijpen. Elk vers van de Koran roept namelijk op tot wijsheid, intelligentie en wetenschappelijke ontwikkeling, zegt de onderzoeker.

Lahbabi suggereert ook dat de vrouw van koning Mohammed VI, prinses Lalla Salma, de titel van koningin van Marokko krijgt. Haar benoeming als koningin zou het grootste bewijs zijn dat Marokko, koning en volk, de tijd van de Makhzen achter zich laten voor een burgerlijke monarchie.

De regionalisering wordt ook besproken door de professor die de Commissie adviseert rekening te houden met de specifieke culturele kenmerken van het Koninkrijk, namelijk het Arabisch, Tamazight en Tachelhit maar ook het Darija, Marokkaans dialect, dat de officiële taal van het land moet worden.

Nog steeds volgens Mohamed Lahbabi moet het Parlement worden gesloten tot de verkiezingen. Het is volgens hem namelijk beter te praten over een parlementaire monarchie zonder parlement, dan voort te doen met een ongeloofwaardig politieke klasse.

Tot slot is de professor van mening dat de moderne benoeming die het beste bij het Marokkaans model past die van "burgerlijke monarchie" is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team