Zoeken

Marokkanen reageren op nieuwe grondwet

19 juni 2011 - 14:00 - Marokko

©

De toespraak van koning Mohammed VI op vrijdag 17 juni 2011, werd unaniem geprezen door politieke partijen die vrijwel allen de Marokkanen oproepen om "Ja" te stemmen tijdens het referendum op de nieuwe Grondwet.

De nieuwe grondwet werd door de Partij van Vooruitgang en Socialisme (PPS) beschreven als , als een opmaat voor het opbouwen van een democratisch Marokko.

De Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI) is van mening dat het ontwerp-Grondwet een nieuw contract is tussen de koning en het volk, die de democratisering van Marokko zal versterken.

De reacties van andere politieke partijen in Marokko waren nagenoeg gelijk, daar de nieuwe grondwet alle voorstellen die zij aan de Commissie voor de herziening van de grondwet voorlegden, zou beantwoorden. Imazighen zeggen zich ook tevreden met deze Grondwet omdat het de eerste keer in de geschiedenis van Marokko dat hun taal gelijk staat met het Arabisch.

Islamitische partijen kwalificeren de toespraak van positief en begroeten de verdeling van macht die de nieuwe grondwet belooft. De Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij (PJD) verheugd zich over het geschrapte artikel over vrijheid van geloof die in het allereerste ontwerp van de grondwet stond.

Zoals verwacht is de islamitische beweging Al Adl Wal Ihssane ontevreden met de nieuwe grondwet en het politiek context in Marokko. De officiële woordvoerder van de beweging, Fathallah Arssalane, zei in een verklaring dat de Grondwet nog steeds te veel macht besteedt aan de koning en niet voldoet aan de aspiraties van het volk.

De Beweging 20 februari is ook misnoegd met het ontwerp en roept op tot demonstraties zondag in verschillende steden van het Koninkrijk om te protesteren tegen de nieuwe grondwet en een boycot van het referendum op 1 juli e.k.. Meerdere leden van de Beweging zeggen nochtans dat ze voor de Grondwet zullen stemmen.

Een groot aantal Marokkanen gingen de straten op vrijdag na de toespraak van koning Mohammed VI, om hun vreugde te uiten over de nieuwe grondwet die door hen als democratisch wordt aangezien.

Bladna.nl