Zoeken

In Marokko weigeren rijken belastingen te betalen

28 september 2011 - 17:00 - Economie

©

Rijke Marokkanen weigeren de onlangs aangekondigde belasting op vermogen te betalen dat moet dienen om een solidariteitsfonds te financieren. 1,5 miljard dirham moest worden geïnjecteerd in dit fonds, maar Premier Abbas El Fassi heeft het project, opgenomen in het budgetrecht 2012 en dat aan het parlement moest worden voorgesteld, doen intrekken.

De informatie werd ontkend door de minister van Financiën, Salaheddine Mezouar, die zei dat de regering niet van plan was een belasting op vermogen op te leggen, wat later werd overgenomen door de Minister van Communicatie Khalid Naciri. Hij specificeerde wel op een samenkomst van het raad van bestuur, dat de regering nog niets had beslist en dat het project, net als zoveel anderen, werd onderzocht.

Bij de bekendmaking van een mogelijke belasting op het kapitaal, had de voorzitter van het Algemeen Verbond van Ondernemingen van Marokko (CGEM), Mohamed Horani, zich gehaast op een persconferentie te laten weten dat hij tegen het project was.

Om zijn positie te rechtvaardigen, had Horani betoogd dat men in Marokko "meer lijd aan structurele dan aan conjuncturele problemen" en dat "de belastinggrondslag smal is en haar druk op de aannemers al vrij hoog ligt".

Mohamed Horani zegt wel akkoord te gaan met een solidariteitsfonds als er "concrete doelen en een actieplan worden opgesteld. Het geld zou geen probleem zijn, maar het mag in geen geval enkel de werkgevers gericht zijn".

Het solidariteitsfonds, dat een paar uur voor zijn overleg op het parlement werd verwijderd, behield een belasting op banken en kredietmaatschappijen van 5,4%van hun netto-inkomen, verzekeringsmaatschappijen (5,1%) en telecommunicatiebedrijven (1%).

De overheid overlegde ook een belasting op elektriciteitsverbruiken van meer dan 400 dirham per maand, een voorheffing van 30% van de belasting op de media en een hogere belasting op tabak.

Bladna.nl