25 juni 2022 - 20:00 - Cultuur
Het Lachfestival van Marrakech, georganiseerd door de Frans-Marokkaanse comedian Jamel Debbouze, heeft in 10 jaar tijd heeft zijn stempel gedrukt op de Marokkaanse samenleving met grappen die allemaal even hilarisch zijn. Maar er is ook kritiek op de humor: die zou namelijk vaak vijandig staan tegenover de Marokkaanse waarden.
Sinds 2011 lachen de Marokkanen heel wat af op het internationale comedy festival "Marrakech du rire". Dat is natuurlijk ook de bedoeling, maar wat sommige bezoekers het meest opviel, waren de soms onverteerbare spotternijen, de onbeschaamde grappen van buitenlandse en bi-nationale artiesten, die vijandig staan tegenover de waarden en de morele integriteit van Marokkanen, de onverteerbare parodieën op de Marokkaanse manier van leven, de godsdienst en de Marokkaanse taal.
Lees ook: Jamel Debbouze openhartig over Lachfestival Marrakech
"Sommige comedians, hebben onder het mom van hun lidmaatschap of nabijheid tot de Marokkaanse of moslimgemeenschap, zoals Gad Elmaleh, Malik Bentalha of Frank Dubosc, het in het Badi-paleis aanwezige publiek bespot en zich veroorloofd Marokkaanse burgers naar beneden te halen door zich alleen te richten op aspecten van negatieve aard," schrijft Barlamane. De site vermeldt ook het geval van een aantal Franse artiesten, zoals Jérémy Ferrari. Tijdens de editie 2013 van "Marrakech du rire" dreef deze de spot met de Marokkaanse voorouderlijke architectuur door middel van een smakeloze sketch waarin hij de rol speelde van een arrogante toeristische gids.
Lees ook: Ophef om aanwezigheid Riyad Mahrez en Islam Slimani op Lachfestival Marrakech
Ondanks de verontwaardiging van sommige Marokkanen worden dit soort grappen nog steeds gemaakt op het Lachfestival van Marrakech. Dit is nog irritanter, klaagt dezelfde bron.
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Vijgcactus in Marokko is onbetaalbare luxe geworden
Kusscène in Tanger leidt tot grote rel
Ticketprijzen comeback Saad Lamjarred in Marokko schokken
Geliefde Marokkaanse presentatrice Kaoutar Boudarraja overleden
Latifa Raafat voor de rechter
Ragheb Alama: "Harira, tajine en thee in Marokko"
Ophef in Tanger om kus tijdens opnames film
Rosalía smoorverliefd op Marokkaanse stad
50 Cent deelt unieke beelden van trip in Marokko (video)