Zoeken

Jamel Debbouze openhartig over Lachfestival Marrakech

23 juni 2022 - 20:20 - Cultuur

©

Het lachfestival Marrakech viert dit jaar zijn 10e verjaardag, een gelegenheid voor oprichter en organisator Jamel Debbouze om terug te komen op de oorspronkelijke doelstellingen van het internationale festival, dat in de loop der jaren een plaats heeft weten te veroveren in de harten van het publiek.

Na een gedwongen pauze vanwege de coronapandemie is het lachfestival van Marrakech terug en viert het zijn tienjarig jubileum. Een moment waarnaar werd uitgekeken door het publiek, dat van 15 tot 18 juni eindelijk van het festival kon genieten. Organisator Jamel Debbouze verklaarde tijdens ontmoeting met de pers op 18 juni in het Es Saadi paleis, dat artiesten en toeschouwers reikhalzend hebben uitgekeken naar de jubileumeditie van het Lachfestival van Marrakech.

"Iedereen heeft geleden tijdens de lockdown, vooral artiesten. Bijna alle kunstenaars wilden komen, behalve degenen die andere verplichtingen hadden. De kaartjes waren in 29 minuten weg. Helaas konden we geen toestemming krijgen om overal te spelen waar we wilden, maar we hebben gedaan wat we konden. Volgend jaar, zullen we meer artiesten en meer shows laten zien".

Het festival heeft sinds zijn oprichting altijd plaatsgevonden in het Badii Paleis. Een regel die de comedian niet wil veranderen, ook al kan de ruimte inmiddels nog amper de stroom toeschouwers van overal ter wereld bevatten. "We kunnen ons niet voorstellen het ergens anders door te laten gaan, maar we zijn toch al aan het uitkijken naar extra ruimten in Marrakech voor toekomstige edities.

Drie dagen lang werd Jamel omringd door artiesten en andere sterren die de jubileumeditie door hun aanwezigheid een bijzondere glans wisten te geven. Jamel Debbouze was trots, blij en vooral Marokko dankbaar, zijn belangrijkste supporter in die tien jaar. "Het is nu 10 jaar dat we dit festival organiseren met veel steun. Het is normaal dat we naar Marokko terugkeren om deze show hier te organiseren. Het is om dank je wel te zeggen," zegt hij.

Het lachfestival van Marrakech was oorspronkelijk een reactie op het geweld van de aanslag in café Argana, op het Djemaa El Fna plein. Met de steun van verschillende autoriteiten wilde de komiek laten zien dat cultuur de harten kan verzachten. Inmiddels is het een manier geworden om Marokkaanse artiesten te promoten, die volgens hem over veel talent beschikken en buiten de Marokkaanse grenzen bekend en gepromoot moeten worden. "Marokkaanse comedians hebben een buitengewoon reservoir. Het zijn geweldige professionals en een kracht om rekening mee te houden, en wij willen hen helpen zichzelf te exporteren."

Voor de volgende editie belooft Jamel aangename verrassingen, met de aanwezigheid van meer voetbal- en filmsterren, maar met dezelfde wil om vooral het samenleven en de verdraagzaamheid te bevorderen. Jamel Debbouze zegt dat hij "gemotiveerd" en "toegewijd" is om andere uitdagingen aan te gaan met het Lachfestival van Marrakech.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team