Zoeken

Miljoenen kwallen maken stranden in Al Hoceima, Nador en Tetouan onveilig

3 juni 2015 - 20:00 - Marokko

©

Miljoenen kwallen zorgen al enkele dagen voor problemen in het noorden van Marokko. Zwemmen is onmogelijk en vooral het toerisme lijdt eronder.

De massale aanwezigheid van kwallen is een jaarlijks fenomeen geworden in het noorden van Marokko. Het verschijnsel is een gevolg van de verslechtering van het mariene ecosysteem en de opwarming van de aarde waardoor hun snelle voortplanting wordt bevordert.

Door de kwallen vermijden Marokkaanse en buitenlandse toeristen de kust van Tetouan, Fnideq, Mdiq, Tanger, Nador, Al Hoceima en Driouch. In Fnideq en Mdiq werden tientallen reserveringen van hotelkamers en vakantiewoningen geannuleerd. Zelfs in het buitenland gevestigde Marokkanen die gewoonlijk een tussenstop van twee of drie dagen in de twee stadjes doen, rijden dit jaar gewoon door. De terrassen zijn bijna leeg, restaurants klagen over het gebrek aan klanten en geven de schuld aan de kwallen.

Beten van deze parelkwallen zijn pijnlijk maar zelden gevaarlijk. Het grootste gevaar is het risico op verdrinking voor zwemmers die panikeren na een beet.

In Al Hoceima is de aanwezigheid van kwallen vooral problematisch voor de visserij. De visbestanden zijn in de laatste drie jaar sterk gedaald. Een gevolg van de veranderingen in de natuurlijke leefomgeving van vissen door de ongewone aanwezigheid van kwallen en andere zeedieren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team