Zoeken

Kuwait Airways: Marokkaans wervingsbureau vraagt kandidaten in hun ondergoed te solliciteren

15 januari 2023 - 11:00 - Wereld

©

De kandidatuur van een vrouw voor een baan als stewardess bij Kuwait Airways werd afgewezen omdat ze een "donkere huidskleur" heeft. Er loopt een onderzoek naar het aanwervingsproces dat werd uitgevoerd door Meccti, "een toonaangevende leverancier van aanwervings- en opleidingsdiensten aan internationale luchtvaartmaatschappijen", die beweert de aanwerving aan een Marokkaanse onderneming te hebben uitbesteed.

In een verklaring aan El Diario zegt de Spaanse Maria dat zij de hele selectieprocedure van Kuwait Airways heeft doorlopen om stewardess te worden, maar dat een externe recruiter haar heeft meegedeeld dat de luchtvaartmaatschappij geen personeel met een donkere huid aanneemt. "Het spijt me te moeten aankondigen dat Kuwait Airways geen cabinepersoneel met een donkere huidskleur zal aanwerven," schreef een recruiter van Meccti in een in het Engels geschreven bericht dat via WhatsApp werd verstuurd. In een tweede bericht werd benadrukt dat de beslissing vanuit de luchtvaartmaatschappij kwam. Nadat ze was afgewezen, werd Maria onmiddellijk verwijderd uit de WhatsApp-groep die de recruiter had aangemaakt voor alle kandidaten die door de selectieprocedure waren geraakt. "Ik voelde me vernederd, gediscrimineerd en als handelswaar beoordeeld," zegt Maria. "Het heeft me erg geraakt."

Lees ook: Verpleger Belgisch ziekenhuis ontslagen na racistische opmerkingen over Marokkanen

Kuwait Airways bevond zich tijdens dezelfde aanwervingsronde ook in het centrum van een andere controverse. Kandidaten voor de functie van stewardess werd gevraagd in hun ondergoed te solliciteren, melden de Spaanse media. Maria was één van deze kandidaten en herinnert zich dat ze in haar ondergoed door een recruiter werd geïnspecteerd. "Hij bekeek me van boven tot onder. Hij keek ook in mijn mond. De recruters zeiden dat ze op zoek waren naar littekens, moedervlekken of tatoeages."

Lees ook: Politieagenten vervolgd voor mishandeling Marokkaanse vrouwen in Sebta

In een verklaring aan Insider leggen de wettelijke vertegenwoordigers van Meccti uit dat het bedrijf het wervingsproces had uitbesteed aan een Marokkaans bedrijf genaamd Meiservices, dat naar eigen zeggen "uiteindelijk verantwoordelijk was voor de manier waarop het proces werd geïmplementeerd en uitgevoerd". "Meccti neemt in haar overeenkomsten met derden voor het uitvoeren van selectieprocessen geen enkele richtlijn op die een discriminerende praktijk op basis van ras zou kunnen impliceren", aldus het bedrijf in een verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team