Zoeken

Zo ziet kunstmatige intelligentie Marokkanen (foto’s)

24 februari 2023 - 22:00 - Wereld

©

Het tijdschrift Düşünbil Dergisi heeft op Twitter een reeks afbeeldingen gepubliceerd van mensen uit 19 landen, waaronder Marokko, gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI). De publicatie genereerde een golf van gemengde commentaren.

Aan de hand van het experiment wilde het tijdschrift kijken hoe typische families uit 19 landen over de hele wereld eruit zouden zien in portretten gegenereerd door kunstmatige intelligentie. Gezinnen uit Marokko, Frankrijk, Italië, Spanje, China, Duitsland, Brazilië, de Verenigde Staten, Argentinië, Polen, Egypte, Servië, Israël, Turkije, Japan, de Filippijnen, Rusland en Mexico, werden in aanmerking genomen.

De kunstmatige intelligentie-tool gebruikt bepaalde algoritmen om realistische beelden te creëren op basis van echte beelden die vanuit het internet worden verzameld. Verschillende tools en software, zoals Stable Diffusion, TensorFlow, Keras en PyTorch, maken het mogelijk beelden te genereren met behulp van kunstmatige intelligentie. De technologie leidt tot een tijdsbesparing en een verhoogde productiviteit. AI is ook een goed creatief hulpmiddel voor bedrijven die op zoek zijn naar innovaties en nieuwe ideeën en voor beginners en kenners van kunst en design.

Het gebruik ervan op het gebied van kunst is echter wel problematisch. De vraag rijst of een machine even creatief en ingenieus als een mens kan zijn. "Als artistieke geesten die werken kunnen produceren van een ongeëvenaarde subtiliteit, complexiteit en diepte, gebagatelliseerd kunnen worden door een kleine chip, zou dat dodelijk zijn voor hun gevoel van menselijkheid," zegt Douglas Hofstader, een Amerikaanse wetenschapper, filosoof en academicus.

Bovendien is de door kunstmatige intelligentie gecreëerde inhoud vrij te licentiëren, wat betekent dat niemand er eigenaar van is. Volgens de World Intellectual Property Organisation (WIPO) kan slechts één persoon de auteur van een werk zijn. Iemand die kunstmatige intelligentie gebruikt om een beeld te produceren wordt niet beschouwd als de auteur van een werk. Daarom wordt ook de artistieke waarde van deze werken in twijfel getrokken. "AI kan informatie verwerken, maar het kan het niet maken. Het kan geen gevoel, een gezicht of de zachtheid van een menselijk gezicht vastleggen," zegt filmmaker en regisseur Guillermo del Toro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team