Zoeken

Russische schepen mogen in Marokkaanse wateren vissen

1 november 2022 - 18:00 - Economie

©

Dankzij een overeenkomst met Marokko ter waarde van meer dan 7 miljoen euro, mogen Russische schepen in de wateren bij de Canarische Eilanden vissen. Sinds de invasie van Oekraïne is Rusland onderworpen aan een financiële blokkade door de Verenigde Staten en Europa.

Door de overeenkomst met Rabat mag de Russische vloot in de buurt van de Canarisch-Saharaanse visserijzone vissen, meldt La Provincia. Men legt uit dat 10 Russische schepen tot 140.000 ton sardines, ansjovis, makreel en horsmakreel per jaar mogen vangen in deze "zeegebieden onder Marokkaanse rechtsbevoegdheid", die zich op 15 mijl van de Spaanse kust bevinden.

Lees ook: Marokko gaat Russische vissersboten repareren

Het gaat om een overeenkomst tussen Marokko en Rusland die sinds 1992 bestaat en om de vier jaar wordt verlengd. Om de toegangsrechten tot deze zone voor zijn vloot te verkrijgen, betaalt het Kremlin meer dan 7 miljoen euro aan Marokko. Daarbij komt nog 17,5% van de waarde van de visserijproducten die door Russische schepen worden gevangen. De totale inbreng zou daarmee meer dan 22 miljoen euro per jaar moeten bedragen.

Lees ook: Spaanse vissersboten mijden Marokkaanse wateren

Ook voorziet de overeenkomst in de bouw en reparatie van vissersschepen, de productie van netten en vistuig, de verkoop van visserijproducten en de opleiding van vakmensen in de sector. Volgens de overeenkomst kunnen Russische schepen ook aanmeren in Marokkaanse havens om diverse reparaties uit te voeren en drinkwater, brandstof en voedsel te laden en te lossen.

Bladna.nl