Zoeken

Kritiek in Israël over bezoek Yair Lapid aan Marokko

17 augustus 2021 - 10:40 - Wereld

©

Terwijl er intern kritiek is op lopende zaken zoals het beheer van de coronapandemie, legt de Israëlische minister van Buitenlandse zaken Yair Lapid de nadruk op de toenadering tussen Marokko en Israël en op zijn ambitieuze visie voor een gematigd, vreedzaam en innovatief Midden-Oosten.

"Strategisch gezien is wat wij hier aan het creëren zijn, en waar wij de afgelopen maanden aan gewerkt hebben, in de realiteit een politieke as. [...] Zie het als een soort cirkel die bestaat uit Israël, Marokko, Egypte en Jordanië, en in sommige opzichten kun je er ook Cyprus, Griekenland, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten aan toevoegen. Allemaal landen die religieus gematigd zijn en over een onbeperkt economisch potentieel bezitten," vertelde Yair Lapid aan verslaggevers in de marge van zijn historisch bezoek aan Marokko. "Wij creëren een soort cirkel van leven, tegenover de terroristische cirkel van de dood die Iran schept. Wij bieden niet alleen een alternatief idee aan, maar ook een economie, werkplekken voor jonge mensen, toegang tot technologische innovatie en een gevoel van toebehoren tot de toekomst in plaats van tot het verleden," voegde hij eraan toe.

Lees ook: Israëlisch verbindingsbureau in Marokko officieel ingehuldigd

Israël heeft momenteel te maken met een opflakkering van de coronapandemie en premier Naftali Bennett heeft daarom een kabinetsvergadering afgelast. Hij is afgelopen weekend op vakantie geweest met zijn familie. Yair Lapid en minister van Financiën Avigdor Liberman waren beiden afwezig bij de kabinetsvergaderingen over de coronacrisis, meldt The Times of Israel. Feiten waarvoor de Israëlische regering wordt bekritiseerd. Het hoofd van de Israëlische diplomatie werd ook ondervraagd over de noodzaak van zijn bezoek aan Marokko tijdens deze coronagolf, waarin de Eerste Minister Israëliërs heeft verzocht niet naar het buitenland te reizen. In antwoord daarop zei hij dat hij naar Marokko was gegaan omdat het noodzakelijk was voor zijn werk en niet voor een vakantie.

Lees ook: Marokko wil ambassade openen in Israël

"We proberen zoveel mogelijk de instructies tegen de corona op te volgen, maar het is onmogelijk om het buitenlands beleid van een land te beheren en het is ook onmogelijk om de minister van Buitenlandse Zaken van een land te zijn, zonder ook maar één keer te reizen. Het is daarnaast zeker onmogelijk om een diplomatieke missie te openen in een belangrijk land als Marokko, zonder daarbij aanwezig te zijn", voegde hij eraan toe. Gevraagd naar de noodzaak van zijn vlucht naar Marokko en de grote konvooien van voertuigen om zich door het land te verplaatsen, zei Yair Lapid dat de wereld geconfronteerd wordt met een klimaatcrisis die de hele mensheid bedreigt. "Zolang er geen manier is uitgevonden om te vliegen die het klimaat beschermt, zullen de mensen blijven vliegen," benadrukte hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team