Zoeken

Hoeveel kost een gedetineerde dagelijks in Marokko?

22 november 2022 - 22:00 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft een maximumbedrag van 50 dirham per dag per persoon vastgelegd voor de maaltijden aan gevangenen. Dit bedrag kan zo nodig worden gewijzigd.

Het besluit is vervat in decreet nr. 2.22.222 betreffende de voeding van personen in politiebewaring en de organisatie van de maaltijden. De wet is in april van dit jaar aangenomen, maar de uitvoeringsbepalingen en de bijbehorende begroting zijn volgens het ministerie van Justitie pas op 7 november in het Staatsblad gepubliceerd.

Lees ook: Newrest gaat voor maaltijden zorgen in Marokkaanse gevangenissen

Volgens de door de minister van Begroting Fouzi Lekjaa goedgekeurde regelgeving, bedraagt het maximumbedrag voor maaltijden voor mensen in politiebewaring 50 dirham. Dit bedrag kan zo nodig naar boven worden bijgesteld.

De tekst bepaalt ook dat verdachten in politiebewaring op eigen kosten en in passende hoeveelheden gevoed kunnen worden. Ze kunnen vragen dat rekening wordt gehouden met hun gezondheidstoestand als ze bijvoorbeeld een speciaal dieet moeten volgen of allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen.

Lees ook: Maroc : 50% buitenlandse gedetineerden zijn Afrikanen

Dit is een primeur in Marokko. Voorheen hadden mensen in politiebewaring geen recht op voeding. Deze tekortkoming is door de huidige regering verholpen. Andere regelgeving volgt nog en zal de herkomst van maaltijden regelen die door cateringbedrijven of andere leveranciers worden geserveerd aan personen in politiebewaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team