Zoeken

Marokko: nieuw beleid voor Joodse gemeenschap verwelkomd

20 november 2022 - 13:00 - Marokko

©

De nieuwe dahir (decreet) die de structuren van de Joodse gemeenschappen in Marokko organiseert is goed onthaald. David Toledano, Marokkaanse Jood en voorzitter van de Federatie van Bouwmaterialenindustrieën, verwelkomt het decreet en is van mening dat de tekst "uitzonderlijk is en grotendeels voldoet aan de verwachtingen".

Het decreet werd op 3 november in het staatsblad gepubliceerd en moet zorgen voor een efficiënt en harmonieus beheer van de Joodse gemeenschappen op het hele nationale grondgebied. De tekst voorziet in de oprichting van een systeem bestaande uit drie organen: de nationale raad van de Joodse gemeenschap, de commissie van Marokkaanse Joden in het buitenland en de stichting van het Marokkaanse Jodendom, schrijft Medias24.

Lees ook: Gad Elmaleh trots op "Marokkaanse model van joods-islamitische broederschap"

Het decreet bepaalt ook dat deze organen geïnstalleerd moeten zijn, binnen 12 maanden na de bekendmaking ervan in het staatsblad. Het doel is de modernisatie van het beheer van de zaken van de Marokkaans-Joodse gemeenschap, de bescherming van haar erfgoed en het bewaren van haar cultuur, maar ook de consolidatie van de banden van de Marokkaanse Joden met hun land van herkomst.

Gevraagd naar de nieuwe wettelijke maatregel antwoordde David Toledano dat "de uitzonderlijke tekst veel verder gaat dan de verwachtingen van de gemeenschap. Het decreet is wereldwijd verwelkomd en in de eerste plaats door onze gemeenschap".

Lees ook: Marokko treft nieuwe maatregelen voor koosjere producten

De oprichting van de verschillende organen biedt volgens hem "een nieuwe architectuur en nieuwe richtlijnen door middel van duidelijke teksten over het bestuur van de Joodse gemeenschap in al haar aspecten. Hij voegde eraan toe dat "de situatie min of meer verstard was en het ontbrak aan een omslag en nieuwe perspectieven".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team