Zoeken

Wat als Spanje en Marokko de grensposten in Sebta en Melilla zouden afschaffen?

26 november 2022 - 22:00 - Marokko

©

Rabat en Madrid zouden Spanje en de Europese Commissie kunnen volgen, door het vrije verkeer van personen en goederen met Sebta en Melilla toe te laten.

Spanje en de Europese Commissie hebben het Verenigd Koninkrijk een voorstel gedaan voor het vrije verkeer van personen en goederen met Gibraltar en hebben het Verenigd Koninkrijk reeds een plan toegezonden. Dit zou leiden tot de "verwijdering van de hekken" die de Britse enclave van Spanje scheiden.

Lees ook: Marokko eist geen paspoortstempel meer bij grens Sebta

Dit plan "vereist dat Spanje namens het Schengengebied de controle over de buitengrenzen van Gibraltar overneemt en daartoe bepaalde functies en bevoegdheden kan uitoefenen die nodig zijn om de integriteit en de veiligheid van het Schengengebied te beschermen", aldus het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Naast de "afschaffing van de hekken" heeft dit voorstel ook tot doel "de volledige doorstroming van personen en goederen" te garanderen.

Lees ook: Marokko versterkt grens met Melilla

Marokko en Spanje kunnen zich door dit voorstel laten inspireren om een soortgelijke stap te zetten ten behoeve van de mensen die dagelijks de grenzen met Sebta en Melilla passeren en van het goederenverkeer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team