Zoeken

Koning Mohammed VI geeft groen licht voor Marokkaanse vaccinproductie

7 juli 2021 - 10:00 - Marokko

©

Op maandag 5 juli is in het koninklijk paleis in Fez onder het voorzitterschap van Koning Mohammed VI, een overeenkomst ondertekend waarmee Marokko kan beginnen aan de lancering van zijn eigen productielijn voor coronavirusvaccins. Het is ook de bedoeling dat het koninkrijk vaccins tegen andere ziektes zal gaan produceren.

Met de ondertekening van de overeenkomst gaat de wens van de monarch om in Marokko op industriële schaal vaccins te gaan produceren, in vervulling. Persbureau MAP meldt dat Marokko hierdoor zichzelf in de toekomst moet kunnen voorzien van vaccins tegen uiteenlopende ziektes en dat het koninkrijk de ambitie nastreeft om een belangrijke internationale speler te worden op het gebied van vaccin-productie. Vooral op het Afrikaanse continent is er een enorme vraag naar vaccins.

Lees ook: Marokko wil zelf coronavaccins gaan produceren

Het structureringsproject dat de goedkeuring heeft gekregen van de soeverein wordt gedragen door zowel de publieke als de private sector en heeft twee doelstellingen. Op korte termijn moeten er maandelijks 5 miljoen doses coronavaccin worden geproduceerd. Zodra dit doel is behaald is er een investering van 500 miljoen dollar nodig om de productiecapaciteit verder uit te breiden. Het plan om dit mogelijk te maken is in Fez aan Koning Mohammed VI gepresenteerd door de internationale expert op het gebied van industriële biotechnologie en vicepresident van Samsung Biologics, Samir Machour.

Daarnaast zijn er tijdens de bijeenkomst in Fez nog drie belangrijke overeenkomsten ondertekend om de lancering van de Marokkaanse vaccinproductie in gang te zetten. Eerst hebben de minister van Volksgezondheid, Khalid Aït Taleb, en de voorzitter van het Chinese farmaceutische bedrijf Sinopharm, Liu Jingzhen, een overeenkomst ondertekend voor de productie van het Chinese vaccin in Marokko. Daarnaast hebben de minister van Economie, Financiën en Hervorming van de Administratie, Mohamed Benchaâboune, de voorzitter van het Zweedse bedrijf Recipharm, Marc Funk, en een vertegenwoordiger van het Consortium van Marokkaanse Banken, Othmane Benjelloun, hun handtekening gezet onder een contract voor het opzetten van de productielijn voor de vaccins.

Het derde contract dat in het koninklijk paleis in Fez is ondertekend betreft de levering van steriele vulfaciliteiten door de Moroccan Therapeutic Company (Sothema) aan de Marokkaanse staat. Deze overeenkomst is ondertekent door de CEO van Sothema, Lamia Tazi, en de minister van Volksgezondheid, Khalid Aït Taleb.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team