Zoeken

Veiligheidsadviseur Israël spreekt de Marokkanen toe in Darija (video)

24 december 2020 - 11:40 - Marokko

©

Israëls nationale veiligheidsadviseur, Meir Ben-Shabbat, sprak in het "darija" om uitdrukking te geven aan zijn vreugde om in Marokko te zijn na de overeenkomst over de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen.

"Onze Marokkaanse broeders, vrede zij met jullie (…). Wij danken God voor deze dag. Ik heb niets te verbergen, alles is op mijn gezicht af te lezen en komt uit mijn vreugdevol hart", zei hij. Meir Ben-Shabbat vertelde dat hij de zoon is van een immigrantenfamilie van Marokkaanse afkomst, en dat zijn broers, zussen en neven geboren en getogen zijn in Marokko en er ook hebben gestudeerd.

Hij zegt dat de aankomst van een Israëlische delegatie in Marokko aan boord van de eerste rechtstreekse commerciële vlucht tussen de twee landen, een "historische gebeurtenis is in alle betekenissen van het woord". Ben-Shabbat bracht hulde aan Koning Mohammed VI voor "zijn vooruitziende blik en moed, die de hervatting van de betrekkingen tussen de twee staten mogelijk maakte en een ​​brug slaat tussen de Marokkaanse en Israëlische volkeren".

Hij zei dat Israël wil samenwerken met Marokko op het gebied van luchtvaart, wetenschap, gezondheid, landbouw en andere sectoren. "Marokko en Israël kunnen een belangrijke rol spelen bij veranderingen in de regio ten dienste van de belangen van de Marokkaanse en Israëlische volkeren, maar ook van die van de hele regio."

Dinsdag kwam de Israëlisch-Amerikaanse delegatie onder leiding van Jared Kushner, senior adviseur van de vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump, aan in Rabat. Koning Mohammed VI gaf hen een audiëntie. Daarna ondertekenden Marokko, de Verenigde Staten en Israël een gezamenlijke verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team