Zoeken

Kleine Wadie verdronk in Spanje, familie probeert lichaam tevergeefs te repatriëren

22 juli 2021 - 17:00 - Wereld

©

De klein Wadie verdronk zaterdag in Los Narejos, aan de kust in de regio Murcia in Spanje. De familie van de 2-jarige jongen woont in Parijs en was op vakantie in de regio. Ze zijn wanhopig op zoek naar een manier om zijn lichaam te repatriëren naar Marokko of Frankrijk, voor een fatsoenlijke begrafenis.

Wadie is het vijfde kind van een familie met zes kinderen. Hun ouders, de Marokkaanse Zakia en haar Algerijnse echtgenoot Fayçal, waren met hun kinderen op vakantie bij hun grootouders van moederszijde, in de streek van Murcia. Ze waren gaan zwemmen op het strand van Los Narejos. Het echtpaar ging naar de supermarkt om drankjes en hapjes voor de kinderen te halen, terwijl deze van het water genoten. Op dat moment deed de tragedie zich voor. "Ik was in het water en zwom met twee van mijn kleinkinderen. Wadie kon nog niet zwemmen. Ik liet hem achter op het strand," vertelde de grootmoeder van het slachtoffer, Yacout, aan El Espanol.

Lees ook: Spanje: anonieme weldoener betaalt repatriëring vermoorde Hassna

Volgens een bron van de plaatselijke politie in Los Alcazares verliet de kleine Wadie het zwemgebied binnen enkele seconden. Zijn lichaam werd enkele minuten later gevonden door een jongeman die hem met zijn gezicht naar beneden in het water zag drijven, ongeveer 50 meter van de plaats waar het gezin zich bevond. Een vrouwelijke arts van het ziekenhuis Morales Meseguer in Murcia was ter plaatse aanwezig en probeerde het kind te reanimeren toen de ouders terugkwamen van de supermarkt. "Hij speelde graag in het water en ik wilde hem leren zwemmen," zegt de 39-jarige moeder, totaal ontredderd en overwelmd door schuldgevoelens. "We zijn maar een half uur van het strand weggeweest," zegt vader Faisal.

Yacout, de grootmoeder van Wadie, is ook terneergeslagen door het verlies van de kleine jongen. De 60-jarige Marokkaanse vrouw legt de moeilijke levensomstandigheden van het gezin uit en vraagt om hulp om het kind op een waardige manier te begraven. "We zijn een arme familie. We hebben 2500 euro nodig om Wadie te repatriëren," zegt ze. "We hebben geen geld en geen verzekering om mijn kleinzoon te begraven," klaagt El Jilali, 66, de grootvader van de jongen.

De moslimgemeenschap van Murcia heeft zich gemobiliseerd om het geld in te zamelen. "Mijn dochter Zakia wil mijn kleinzoon in Nador begraven, maar haar verblijfsvergunning in Frankrijk is verlopen en als ze naar Marokko gaat, zal ze het land niet meer kunnen verlaten," legt Yacout uit. Ondanks alle inspanningen van de familie en de steun van Sabah Yacoubi, de voorzitter van de Vereniging van Marokkaanse Arbeidsmigranten in Murcia, om Zakia’s situatie te regulariseren, gebeurde er niets.

Daarom besloten de ouders van de kleine jongen, die een Frans paspoort had, om hem in Parijs te begraven. Maar ook daar vormt de migrantenstatus van de moeder een belemmering. "We proberen de repatriëring te regelen met het Franse consulaat, zodat het jongetje in Parijs begraven kan worden," zegt Sabah Yacoubi. De ouders, Zakia en Fayçal, vragen om een beetje hulp vanuit de administratie. "We proberen de Franse ambassadeur in Spanje te vinden om ons te helpen onze zoon in Parijs te begraven," zeggen ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team