Zoeken

"Kleine Mustapha" was jongste Belgische gevangene ooit

12 juli 2022 - 15:00 - Wereld

©

De frêle Mustapha Riffi, alias Kleine Mustapha, was pas 8 jaar oud en amper 1,35 meter groot, toen hij zijn eerste misdrijf pleegde. Daarop volgden de criminele feiten elkaar steeds sneller op en maakte hij gebruik van steeds meer geweld. Vandaag is hij een 42-jarige man die een groot deel van zijn leven doorbracht in instellingen en gevangenissen.

Toen hij voor het eerst over de schreef ging nam Mustapha geld uit een kassa op het secretariaat van zijn school, maar dat ging al snel over naar overvallen op straat en het stelen van auto’s. In Brussel was hij een bekende van de afdeling jeugdcriminaliteit, de agenten wisten hem lange tijd snel te pakken krijgen. "Wij hoefden ons slechts voor de woning van het gezin te installeren. Vroeg of laat zou Mustapha toch naar zijn mama terugkeren", schrijft Het Nieuwsblad.

Lees ook: ’Kleine Mustapha’ opnieuw verdacht van reeks overvallen in België

Gevangenisbezoeker Valerian Dirken was nieuwsgierig naar zijn verhaal en zocht Mustapha op in de gevangenis van Marche-en-Famenne. "Mustapha beweerde dat de media een verkeerd beeld van hem ophingen. Maar in werkelijkheid ging en gaat hij er prat op dat hij zo vaak het nieuws heeft gehaald. Hij is er zelfs bijzonder trots op dat een Franse tijdschrift hem ooit De straatjongen die de politie bang maakt heeft genoemd", vertelt hij in La Dernière Heure. "Hij is de criminaliteit ingedoken "omdat zijn moeder hem na de dood van haar man niet kon geven wat hij wou, zegt hij: merkkledij, schone schoenen en een walkman. Dus ging hij zelf op zoek naar de middelen om zich die dure spullen te kunnen veroorloven."

"Mustapha erkent dat het van kwaad naar erger ging, maar hij is tegelijk trots dat hij de jongste gevangene ooit in ons land is geweest. En dat er, dankzij hem, daarna een wet is gekomen om te voorkomen dat dit nog zou gebeuren", zegt Dirken. Spijt of empathie met zijn slachtoffers heeft hij niet. "Ik was 12 of 13 jaar, maar ik wist beter dan de andere leden van onze groep hoe ik mensen kon verrassen en ze met plakband kon neutraliseren”, vertelde hij. “Ik heb ook nooit last gehad van wroeging."

Lees ook: Zware straf geëist tegen Nordin El Hajjioui in België

Maar kloppen de verhalen van Mustapha wel? "Hij beweert ooit in een Brussels hotel een aktetas ontvreemd te hebben waarin omgerekend 2 miljoen euro lag. Een smak geld waar hij, als 15-jarige, een jaar over gedaan heeft om te verbrassen. Onder meer aan meisjes van plezier, zegt hij. Mustapha zegt dat hij op zijn 16de zijn eerste auto kocht, een VW Golf GTI waarmee hij met 250 km/u over de autobaan scheurde. Daar is echter nergens een spoor van te bekennen." Wel staat er in processen-verbaal en vonnissen dat hij al 21 jaar in de gevangenis zit en dat hij vaak gebruik maakt van zijn penitentiair verlof om nieuwe feiten te plegen. Door een bijkomende celstraf van acht jaar, komt hij daardoor mogelijk pas vrij in 2039.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team