Zoeken

’Kleine Mustapha’ opnieuw verdacht van reeks overvallen in België

26 maart 2022 - 16:20 - Wereld

©

"Kleine Mustapha" is één van de meest befaamde jeugddelinquenten van België. Hij keerde vorig jaar na een voorwaardelijke invrijheidstelling meteen terug naar de misdaad en pleegde een serie overvallen in de regio Namen. Hij heeft de feiten bekend en riskeert opnieuw acht jaar gevangenisstraf`.

Mustapha Riffi werd geboren in 1980 en heeft de bijnaam "kleine Mustapha" te danken aan zijn rechterlijke vroegrijpheid. Hij pleegde zijn eerste winkeldiefstal toen hij amper 9 jaar was en stapte niet veel later over op het beroven van handtassen van oudere dames in het openbaar vervoer. Volgens sommigen waren dat jeugdfouten. Mustapha Riffi heeft inderdaad geen rooskleurige jeugd genoten. Zijn vader overleed toen hij nog een kleine jongen was en hij kon niet rekenen op zijn moeder. Hij zou ook het slachtoffer zijn geweest van een groepsverkrachting door bewakers in de D-vleugel van de gevangenis van het Brusselse Vorst. Maar als volwassene koos hij toch elke keer opnieuw voor het pad van de delinquentie.

Riffi begon later met het stelen van allerlei voertuigen, soms voor een joyride, maar soms ook om er misdrijven mee te plegen, zoals met name gewapende overvallen. Het niveau van geweld dat hij daarbij inzette werd steeds intenser en zijn straffen werden ook steeds strenger. "Kleine Mustapha" bracht 22 jaar van zijn leven door in gevangenissen en heeft inmiddels een strafblad dat 9 bladzijden telt, met meer dan 100 strafrechtelijke feiten. Hij blijft hardnekkig hervallen na iedere invrijheidstelling. "Een menselijke tragedie", zegt zijn advocaat in Het Nieuwsblad.

Toen Riffi in april vorig jaar onder voorwaarden vrij kwam, ging hij samen met een vriend over tot een serie van elf gewapende overvallen in evenveel dagen in de streek rond Namen. Hij erkende alle feiten en bood zijn verontschuldigingen aan de slachtoffers. Hij riskeert opnieuw acht jaar gevangenisstraf. De uitspraak in deze zaak wordt eind maart verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team