Zoeken

Kickbokser Jamal Ben Saddik gearresteerd

10 maart 2021 - 21:31 - Sport

©

De Marokkaans-Belgische kickbokser Jamal Ben Saddik is samen met 47 andere personen aangehouden in het kader van de operatie ‘Sky’ in België. De politie las vanaf februari 2021 live miljoenen berichten mee via die cryptodienst. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de advocaat van Ben Saddik, Wim de Colvenaer, heeft de aanhouding van zijn cliënt niets te maken met de handel in drugs, maar betreft het de verkoop van Sky ECC-cryptofoons. Dat zijn toestellen die binnen de georganiseerde misdaad veel gebruikt worden omdat je er versleutelde berichten mee kunt versturen. De politie in onder meer Nederland en België onderschepte met operatie ’Sky’ in totaal 1 miljard criminele berichten.

Een politiewoordvoerder zegt dat de georganiseerde misdaad hard geraakt werd door deze operatie. "Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van crypto communicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers".

Het bedrijf van Ben Saddik wordt in België bestempeld als reseller van de beruchte telefoons. "Dat is een verkooppunt, bij hem kon je zo’n telefoon kopen waarmee je versleutelde berichten kan versturen", legt misdaadverslaggever Jens Olde Kalter uit in het AD. "Dat is niet strafbaar, het is gewoon een business. Maar hij zou zich wel moeten afvragen: wie is mijn clientèle? Dat zijn niet de gewone CEO’s van bedrijven, dat zijn doorgaans criminelen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team