Zoeken

Khadija verandert leven van zwerfkatten in Marokko (video)

9 juli 2023 - 22:30 - Marokko

©

Khadija, een 58-jarige Marokkaanse, besloot twee jaar geleden een vereniging op te richten in Tamesna, op 30 kilometer van Rabat, om zwerfkatten op te vangen. Vandaag telt haar toevluchtsoord, genaamd "Het dorp van de dieren", al 200 katten en ook honden.

Khadija vangt zwerfkatten en honden op en biedt hen een rustige omgeving en de nodige aandacht voor hun welzijn. Als afgestudeerde juriste werkt de 58-jarige vrouw in een schoonheidsinstituut. Aan het einde van haar werkdag zorgt ze voor de katten die ze heeft opgevangen en brengt ze voedsel naar katten die nog in de stad zwerven. Khadija geniet van deze taak, die ze als therapeutisch beschouwt. "Op het werk ben ik gestrest, maar bij de katten gaat mijn stress weg. Als ik ’s avonds thuis kom, neem ik een douche en slaap ik als een baby", vertelt ze aan EFE.

Lees ook: Burgemeester Tanger rechtvaardigt slachting zwerfhonden

Het toevluchtsoord telt 200 katten, 42 puppy’s, evenals zieke of gehandicapte honden. De meeste dieren werden verlaten of waren het slachtoffer van mishandeling of ernstige verkeersongevallen. Khadija bereidt zich voor om volgende week nog meer katten te ontvangen uit een sloppenwijk die gesloopt zal worden. De vijftiger doet een beroep op welwillende mensen om haar financieel bij te staan. Haar opvangcentrum is al vol. Ze vraagt ook om de hulp van een dierenarts en nodigt gezinnen die huisdieren willen adopteren uit om haar te schrijven op haar Facebook-pagina, Association Village des Animaux.

"Toen ik aan dit avontuur begon, had ik nul dirham", legt ze uit, eraan toevoegend dat ze twee leningen kreeg om het project te starten. Eén ervan stelde haar in staat om het land en bouwmaterialen voor het toevluchtsoord te kopen, en de andere om producten te kopen om de dieren te steriliseren. Sterilisatie is de enige manier om de verspreiding van zwerfdieren in Marokko te remmen. Maar dat is niet voldoende, benadrukt Khadija, die oproept tot een wet "die het leven van dieren (katten en honden) respecteert en de daders van dierenmishandeling straft".

Lees ook: Settat: tientallen mensen in ziekenhuis door broodje

"Khadija heeft mij aangemoedigd, ze is een pionier en helaas werkt ze alleen, ze spendeert haar eigen geld en bijna niemand steunt haar", betreurt Fatima Zahra Elbouzidi, die net de vereniging Maroc Compassion heeft opgericht in de naburige stad Temara. De lerares op een middelbare school vangt ook zwerfkatten op. Ze vraagt hulp van de autoriteiten en van iedereen om haar doel te bereiken, namelijk een beter leven bieden aan katten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team