Zoeken

Karim Mosta: op 69-jarige leeftijd een fietstocht van 16.000 km door 16 landen

30 december 2023 - 09:00 - Sport

©

Op 69-jarige leeftijd onderneemt de Marokkaanse atleet Karim Mosta, tweevoudig wereldkampioen ultramarathon, een opmerkelijke sportieve uitdaging: een fietstocht van 16.000 km door 16 verschillende landen in enkele maanden tijd.

Karim Mosta, bijna zeventig, is niet van plan te stoppen met zijn sportieve prestaties. De atleet is van plan om eind januari 2024, op zijn verjaardag, vanuit zijn geboortestad Casablanca te vertrekken om tegen augustus in Peking aan te komen. Deze reis, die hij al een jaar plant, zal hij zonder hulp ondernemen, gewapend met enkel zijn fiets en enkele tassen. "Het zal een volledige avontuur zijn, vooral voorbij Georgië tot in China," verklaart hij in een interview met de Franse krant L’Yvonne républicaine. "Ik zal alleen op mezelf en mijn fiets kunnen rekenen."

Lees ook: Karim Mosta fietste in 89 dagen van Amsterdam naar Dakar

De route van Mosta loopt van Marokko naar Europa en vervolgens door Turkije, Georgië, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, om uiteindelijk China van west naar oost door te kruisen tot in Peking. Hij plant ongeveer honderd kilometer per dag af te leggen, hoewel dit kan variëren door factoren zoals temperatuur, hoogte en wind.

Lees ook: Karim Mosta (68) fietst van Amsterdam naar Dakar

Met een intensieve fysieke en mentale voorbereiding voelt Mosta, die al aan 165 fietstochten in 135 landen heeft deelgenomen en vijf keer de wereld heeft rondgereisd, zich klaar voor deze uitdaging. "Beweging, reizen, het zit in mijn DNA," zegt hij. "Met wilskracht, moed en geduld kan je ver komen." Zijn eerdere prestaties, waaronder fietstochten van Amsterdam naar Dakar en van Casablanca naar Mekka, getuigen hiervan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team