2 september 2022 - 15:00 - Sport
Het gebeurt niet elke dag dat een voormalig wereldkampioen ultramarathonlopen kilometers lang op de fiets zit. In een interview met lyonne.fr legt Karim Mosta uit waarom hij deze reis van 6390 km heeft ondernomen.
De Marokkaan, wereldkampioen ultramarathonlopen en 29-voudig winnaar van de Marathon des Sables, bereikte Dakar per fiets in 89 dagen. Hij is op 8 mei in Amsterdam vertrokken. Het is een fantastische reis die hem door Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Marokko en Mauritanië naar Senegal voert. "Als je op een weg in niemandsland bent, zijn al je zintuigen wakker," legt hij uit.
Lees ook: Brusselse jongeren met de fiets naar Marokko (video)
Hoewel Karim Mosta in 89 dagen te maken kreeg met grote hitte in Andalusië, zand in Mauritanië, kou, wind, eenzaamheid en de angst voor ongelukken, hondenbeten en ziekten, verloor hij de redenen die hem ertoe brachten deze reis te maken, niet uit het oog. "Wilskracht, moed en geduld zullen je ver brengen," verzekerde de 68-jarige "jongeman". In zijn leven heeft hij dit keer op keer bewezen door zijn grenzen te verleggen. Ooit fietste hij zelfs van Casablanca naar Mekka.
Met een paar sportschoenen, training en wilskracht kon hij zijn droom verwezenlijken. "Ik heb weinig persoonlijke bezittingen en heb nooit geld verdiend als atleet. Ik doe aan sport omdat ik er plezier in heb. Vandaag is mijn enige rijkdom dat ik op mijn leeftijd gezond ben en kan blijven reizen en mensen ontmoeten." Voor hem vormt, naast de sociale media, het ontmoeten van mensen een bijkomend avontuur dat een atleet moet beleven. "Overal waar ik ben geweest, heb ik buitengewone en vriendelijke mensen ontmoet die mij een paar kilometer vergezelden of mij in hun huis uitnodigden. Schoolkinderen, jongeren in fietsclubs. Het is een echte luxe," zei hij.
Lees ook: Abderrazzak rijdt 1433 km met zonnefiets naar Sahara
Karim Mosta is net hersteld van zijn lange fietstocht en is al nieuwe uitdagingen aan het plannen. Hij wil zijn ervaringen met zoveel mogelijk mensen delen. Daarom bezoekt hij graag scholen, clubs en zelfs gevangenissen om zijn ervaringen over geloof en engagement te delen. "Delen is de kern van mijn levensproject," verzekert hij. "Om je goed te voelen, help anderen! Dat is mijn motto."
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Remco Evenepoel woest: "Oumi komt uit welgestelde Marokkaanse familie!"
Afrika Cup finale Marokko-Tanzania vandaag: om hoe laat en op welke zenders?
Jonge speler centraal in strijd tussen Marokko en Spanje
Atlas Leeuwinnen: Marokko verzekert zich van dubbele droomkwalificatie
Walid Regragui deelt mooie momenten