Zoeken

Ophef na karikatuur van koning Mohammed VI door Charlie Hebdo

16 september 2023 - 10:00 - Wereld

©

De Nationale Raad voor de Pers (CNP) heeft een "afschuwelijke criminele daad" veroordeeld van de Franse krant Charlie Hebdo, die direct gericht is tegen Koning Mohammed VI. Het omstreden Franse blad publiceerde eerder deze week een karikatuur van de Koning. Marokko wordt daarbij bekritiseerd omdat het "internationale hulp vraagt terwijl het privévermogen van de monarch intact blijft".

Met een streep cocaïne en gekleed in miljoenen dollars terwijl hij verschillende burgers doodknuppelt. Zo heeft het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo de Marokkaanse Koning afgebeeld op zijn nieuwste cover. "Stuur je donaties naar Mohamed VI, een van ’s werelds rijkste monarchen met 6 miljard dollar" staat bij de cartoon.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Koning Mohammed VI schenkt miljard dirham

Volgens de CNP past deze daad in een reeks van mediagerichte aanvallen op Marokkaanse constitutionele instellingen, door bepaalde Franse media. Volgens de Raad zouden deze acties invloed kunnen hebben op de bereidheid van Marokkaanse burgers om financieel bij te dragen aan nationale doelen.

In een verklaring betreurt de Raad dat sommige Franse media hun informatieve rol hebben verlaten om politieke en ideologische standpunten aan te nemen. In plaats van constructieve analyses te bieden gerelateerd aan tragedies die Marokko treffen, zouden deze media kiezen voor het verspreiden van valse nieuwsberichten en aanvallen op de instellingen van het land. De CNP benadrukt in het bijzonder de impact van Charlie Hebdo, die ervan wordt beschuldigd burgers te ontmoedigen financieel bij te dragen aan nationale initiatieven.

De CNP heeft ook het onethisch gedrag aan de kaak gesteld van sommige Franse media, inclusief het uitzenden van afbeeldingen van minderjarigen zonder toestemming en het vooringenomen selecteren van geïnterviewden. Er wordt een "onverklaarbare vijandigheid" opgemerkt tegenover het Marokkaanse volk vanuit deze media, wat in strijd zou zijn met de ethische regels van de journalistiek.

Lees ook: Koning Mohammed VI bezoekt slachtoffers aardbeving

Terwijl het de professionele en ethische inzet van sommige Franse media prijst, uit de CNP zijn "diepe ontzetting" over degenen die de dekking van een natuurramp in Marokko gebruiken om politieke doeleinden te dienen. De organisatie roept het publiek op tot waakzaamheid en spoort professionele Franse persorganisaties aan om in te grijpen en een einde te maken aan deze overtredingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team