Zoeken

Het geheimzinnige Franse kasteel van Koning Mohammed VI

25 augustus 2023 - 17:00 - Wereld

©

Diep in het Franse Oise ligt een mysterie verborgen: het Château de Betz, vakantieverblijf van Koning Mohammed VI, ooit eigendom van zijn vader, wijlen Koning Hassan II. Het kasteel, met zijn indrukwekkende tuinen, blijft een goed bewaard geheim.

In de jaren ’70 werd Koning Hassan II verliefd op dit majestueuze domein, gebouwd door de Monegaskische prinses Marie-Catherine de Brignole in de 19e eeuw. Een rijke bourgeoise kocht het vóór de Eerste Wereldoorlog, mede door de adembenemende tuin die sinds 1991 als nationaal erfgoed is geklasseerd en beschouwd wordt als een van de mooiste Engelse tuinen van Frankrijk.

Lees ook: Marokkaan runt buurtwinkel tegenover kasteel Mohammed VI in Betz

Na Hassan II’s overlijden erfde zijn zoon, Koning Mohammed VI, zijn geliefde buitenverblijf. Hoewel de betoverende omgeving veel nieuwsgierigen aantrekt, blijft de toegang tot het kasteel strikt beperkt. Zelfs de inwoners van Betz krijgen geen inkijk in het domein. Het personeel wordt royaal vergoed en is gebonden aan strenge geheimhoudingsplichten. Alleen de koninklijke familie is werkelijk bekend met de pracht en praal van het 70 hectare grote domein, gelegen op slechts zestig kilometer van Parijs.

Lees ook: Koning Mohammed VI koopt stadspaleis in Parijs

Het kasteel zelf, met zijn vakwerkgevels en grote ramen, doet denken aan de villa’s langs de Normandische kust. Binnen is de sfeer meer exotisch, oriëntaals. Bijzonder is dat wijlen Koning Hassan II slaapwagons van de grote Europese express treinen op het terrein liet plaatsen, als eerbetoon aan zijn vader, Mohammed V, met wie hij vaak reisde. Daarnaast bevat het landgoed ook een atoomschuilplaats en een pension voor de volbloed paarden van de Koning.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team