Zoeken

Man ontvangt €29.000 aan sociale uitkering terwijl hij in Marokko woont

25 augustus 2023 - 10:00 - Wereld

©

Een 38-jarige man uit het Franse Cambrai is veroordeeld omdat hij bijna 29.000 euro aan sociale hulp van Frankrijk had ontvangen terwijl hij in Marokko woonde.

De verdachte ontving een gehandicaptenuitkering in Frankrijk toen hij besloot om op vakantie te gaan in Marokko. Eenmaal in het koninkrijk nam hij het besluit om er te blijven. Hij meldde dat echter niet bij de Franse autoriteiten en bleef zijn uitkering ontvangen op het adres van zijn 65-jarige moeder in Cambrai, bericht La Voix du Nord. Tussen 2 januari 2019 en 28 juni 2022 zou hij in totaal 28.892 euro hebben ontvangen. Hij werd aangeklaagd voor fiscale fraude.

Lees ook: Marokkaanse maakt 15.000 euro buit door fraude met sociale uitkeringen

Tijdens zijn rechtszaak beweerde de gescheiden man, die zijn baan had verloren en in Marokko was hertrouwd, dat hij niet van plan was permanent in Marokko te blijven. Volgens zijn verklaring wist hij niet dat hij in Frankrijk moest blijven om de gehandicaptenuitkering te ontvangen. Deze bewering werd echter tegengesproken door de advocaat van de Franse sociale bijstand, die stelde dat de man via zijn moeder een valse verblijfsverklaring had gedaan.

Lees ook: België: Marokkaanse gezinnen uit sociale woningen gezet

"De kern van het probleem is de duur van deze fraude" oordeelde de officier van justitie. De man kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden met een proefperiode van twee jaar en het verlies van zijn burgerrechten voor een jaar. Zijn moeder kreeg een voorwaardelijke straf van vijf maanden wegens medeplichtigheid aan fraude. Beiden zijn ook verplicht om de 28.892 euro terug te betalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team