Zoeken

Juwelen geschonken door Koning Hassan II aan koningin Fabiola geveild

6 december 2023 - 19:00 - Marokko

©

Een sieradencollectie van het huis Chaumet, bekend als "Pierres d’or", die wijlen Koning Hassan II aan koningin Fabiola van België heeft geschonken, wordt geveild.

De collectie omvat een verwisselbaar zijden koord of een ketting in goud en parels, met cabochon geslepen robijnen, smaragden en saffieren, meldt het Instagram-account milstein.jewelry. De set bevat ook ringen en oorbellen, ontworpen door de beroemde ontwerper René Morin, die zichzelf als een ambachtsman beschouwde en in 1962 in dienst trad bij Marcel Chaumet. Volgens de beschrijving is deze collectie een privégeschenk, "waarschijnlijk geschonken door een ambassadeur van de Koning, vandaar de inscriptie op de juwelendoos."

Lees ook: Samira Saïd: "Hassan II was trots op me"

Vanessa Cron, een historica gespecialiseerd in juwelen, vertelde aan 20minutos dat deze stukken een verbazingwekkend visionaire geest tonen die zijn tijd ver vooruit was. "Bij het analyseren van de archieven realiseer ik me dat Hassan II een man was van verrassende avant-garde". Koning Hassan II stond erom bekend graag juwelen en kostbare objecten te schenken, zoals een jade nefriet juwelenkistje met gouden nerven.

Lees ook: "Hassan II was prachtig, Mohammed VI is lief" (video)

De vader van Koning Mohammed VI was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van een roze jaspis sokkel met de initialen van mevrouw de Gaulle in saffieren door Marchak.

Bladna.nl