Zoeken

Tien Marokkaanse parlementsleden verliezen hun zetel

13 november 2021 - 15:00 - Marokko

©

Het Constitutionele Hof heeft de parlementaire posten van tien Kamerleden ontnomen, omdat hun mandaat in het parlement onverenigbaar is met andere functies, die zij na de verkiezingen van 8 september hebben aanvaard.

De besluiten van het Hof dateren van 4 november. Het zijn de eerste behandelde bezwaren op een totaal van 62 ingediende klachten, meldt Al Ahdath Al Maghribia. Op de lijst van ontslagen parlementsleden staan ook voorzitters van territoriale gemeenschappen. Voor een aantal van hen was de beslissing geen verrassing.

Lees ook: Marokko: zes ministers geven zetel in parlement op

Het gaat om de Istiqlal-parlementsleden Abdelouahed El Ansari en El Khattat Yanja, die respectievelijk zijn verkozen aan het hoofd van de raden van de regio’s Dakhla-Oued Eddahab en Fez-Meknes. De PAM-afgevaardigden Rachid El Abdi en Adil Barakat hebben hun zetel verloren door hun verkiezing tot voorzitter van de raden van de regio’s Rabat-Salé-Kenitra en Beni Mellal-Khenifra. En tenslotte, RNI-afgevaardigden Omar Mourou en Karim Achenkli, respectievelijk verkozen voor de raden van de regio’s Tanger-Tetouan-Al Hoceima en Souss-Massa.

Andere verkozenen zijn het slachtoffer geworden van de jongste electorale hervorming. Een nieuwe bepaling verbiedt namelijk de combinatie van een parlementair mandaat met het voorzitterschap van een gemeente met meer dan 300.000 inwoners. Omar Sentissi is verkozen voor het plaatselijke kiesdistrict Salé-El Jadida en heeft tegelijkertijd een zetel behaald bij de gemeentelijke verkiezingen. Op 20 september werd hij tot burgemeester van de gemeente Salé verkozen.

Lees ook: Justitie keurt verkiezing jongste burgmeester van Marokko goed

Onder dezelfde categorie vallen ook Rachid Tamek die werd verkozen tot voorzitter van de provincieraad van Assazag, Jaouad Gharbi, voorzitter van de provincieraad van Kenitra en Said Naciri, voorzitter van de prefectuurraad van Casablanca. Ze zijn ook slachtoffer van de onverenigbaarheid van hun nieuwe opdrachten met die van parlementsleden.

De kandidaten die op de tweede plaats stonden zullen hun functie overnemen, aldus het Constitutionele Hof.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team