Zoeken

Onthullingen over acties Amerikaanse Mosaic-groep tegen OCP

9 augustus 2022 - 12:20 - Economie

©

Er is informatie opgedoken over de manier waarop de Amerikaanse kunstmestgroep Mosaic erin is geslaagd om de Marokkaanse OCP-groep uit te sluiten van de Amerikaanse kunstmestmarkt.

American Oversight, een Amerikaanse non-profit waakhond voor overheidsbeleid, heeft via een FOI-verzoek (Freedom of Information Act), e-mails in handen gekregen waaruit blijkt dat Mosaic beleidsmakers in Washington heeft gemanipuleerd om Marokkaanse meststoffen te zwaar te belasten, de concurrerende OCP-Groep uit te knijpen en te profiteren van een monopoliesituatie. Mosaic heeft uiteindelijk 90% van de Amerikaanse markt voor fosfaatmeststoffen in handen gekregen. De strategie werd georkestreerd via Ballard Partners, één van de belangrijkste fondsenwervers voor de campagne van Donald Trump. Deze diensten hebben volgens de onderzoekswebsite The Intercept 1,49 miljoen dollar gekost aan Mosaic.

Lees ook: Amerika legt importheffing op aan Marokkaanse fosfaatreus OCP

Er werden vergaderingen georganiseerd op hoog niveau met handelsfunctionarissen van het Witte Huis. De lobbyist van Mosaic beweerde dat OCP overheidssubsidies ontvangt, waardoor het bedrijf een oneerlijk voordeel heeft ten opzichte van andere concurrenten. Tijdens een bezoek aan Washington stelden managers van Mosaic ook dat de fosfaatmeststoffen die in Marokko geproduceerd worden een "concurrentiële bedreiging vormden voor hun bedrijf". Marokko bezit bijna 75% van de fosfaatreserves in de wereld.

In een e-mail aan een adviseur van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger verzocht Syl Lukis, een lobbyist voor Ballard Partners, op 5 juni 2017 om een ontmoeting met de toponderhandelaar van de Trump-administratie, Robert Lighthizer. Hij schreef ook dat de CEO en de senior vice-president van Mosaic reeds een ontmoeting hadden gepland met Peter Navarro, de directeur van de Nationale Handelsraad. "Er zijn internationale handelskwesties die zij willen bespreken met betrekking tot de Marokkaanse fosfaatproductie," schreef Syl Lukis toen.

Lees ook: Marokkaanse fosfaatbedrijf OCP niet blij met Amerikaans besluit

In drie jaar tijd bereikte de lobby van Mosaic haar doel. In 2020 legde de regering Trump tarieven op voor fosfaatmeststoffen uit Marokko. Op 12 maart 2021 heeft de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) rechten ingesteld op de invoer van kunstmest door OCP. Mosaic slaagde erin de Marokkaanse reus uit te sluiten. Een "succes" dat niet zonder gevolgen is voor de Amerikaanse boeren, die nu kampen met "een ernstig tekort aan meststoffen".

Bladna.nl