Zoeken

Jamel debbouze: "Veroordeling Brahim Bouhlel in Marokko buiten proportie"

23 juli 2022 - 10:20 - Cultuur

©

De Marokkaanse comedian Jamel Debbouze heeft zich opnieuw uitgesproken over de zaak Brahim Bouhlel. De Frans-Algerijnse acteur werd in Marokko tot een gevangenisstraf veroordeeld voor het plaatsen van video’s met een vernederende inhoud voor Marokkaanse vrouwen en kinderen op sociale media.

In het kader van een gesprek over de 10ᵉ editie van het Marrakech Lachfestival met de krant Le Parisien, kwam Jamel Debbouze terug op de zaak van Brahim Bouhlel, de Frans-Algerijnse acteur die in Marrakech tot acht maanden gevangenisstraf is veroordeeld. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn mening te geven over het vonnis van een Marokkaanse rechtbank.

Lees ook: Woede over video waarin Algerijnse acteurs Marokkaanse kinderen beledigen

Volgens Debbouze is een gevangenisstraf van acht maanden voor de actie van Bouhlel overdreven. In april 2021 publiceerde deze een video op sociale media waarin Marokkaanse vrouwen en kinderen beledigd worden. Jamel Debbouze vindt de straf "onevenredig", maar benadrukt ook wel dat er iets onaanvaardbaars was aan de video. "Het was niet alleen een slechte grap. Het was een inbreuk op de privacy van kinderen," zegt hij.

De humorist blijft er echter van overtuigd dat dit voorkomen had kunnen worden. "Het rechtssysteem veroordeelde de artiest, ik vond het heel moeilijk, enorm moeilijk. Ik ben geen rechter. Ik betreur dit verhaal, dat me diep geraakt heeft. Ik ga niet oordelen over het vonnis, ik zeg alleen dat het een ongelukkig ongeval was."

Als hij zo bedroefd was over de veroordeling van zijn collega, waarom heeft Jamel Debbouze dan niet bij de Marokkaanse justitie geïntervenieerd om het vonnis te laten verminderen? Op deze vraag reageerde de organisator van het Marrakech Lachfestival zeer geïrriteerd. Hij kon niet geloven dat de journalist hem deze vraag stelde. "Hoe wil je dat ik tussenbeide kom in het rechtssysteem? Denk je dat Marokko een kruidenierswinkel is of zo?"

Lees ook: Marokko: Brahim Bouhlel jaar cel in voor "slechte grap"

Jamel Debbouze maakte van de gelegenheid ook gebruik om te benadrukken dat zijn relatie met Marokko zeer belangrijk is voor hem. Marokko heeft mij gedragen, het was mijn eerste publiek, het waren de Marokkaanse verenigingen die mij kwamen zien spelen in Nanterre, die mij meenamen op tournee, het was de Marokkaanse Banque Populaire die mij hielp bij het drukken van mijn eerste flyers. Dit land was het eerste dat me hielp in mijn eigen land, in Frankrijk. Dit festival is een manier om dank u te zeggen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team