Zoeken

Italië: Marokkaan verslaat bokser met nazi-tatoeages (video)

24 september 2021 - 10:40 - Sport

©

De Marokkaanse bokser Hassan Nourdine versloeg zondagavond de Italiaanse bokser Michele Broili in Triëst, en werd de nieuwe Italiaanse kampioen supervedergewicht. Zijn tegenstander was bedekt met nazi-tatoeages, wat het debat over nazi- en fascistische symbolen in Italië opnieuw deed oplaaien.

De 34-jarige Hassan Nourdine is nu de nieuwe Italiaanse supervedergewicht-kampioen. Hij versloeg de 29-jarige Michele Broili op zondag 19 september in Triëst en won de titel door een unanieme beslissing van de juryleden. Zijn tegenstander was getatoeëerd met "Veneto Fronte Skinheads", een gewelddadige, racistische en antisemitische groepering; de letters SS en de schedel "Totenkopf", gebruikt door de SS-eenheden die belast waren met de leiding over de concentratiekampen en door de 3ᵉ SS-divisie, die bijzonder wreed was en verantwoordelijk voor enorm veel bloedbaden en oorlogsmisdaden; en het getal 88, een gebruikelijke verwijzing naar de Hitlergroet en naar SS-strijders.

Lees ook: Marokkaanse handelstransacties dalen wereldwijd

Deze nazi-tatoeages maakten de Marokkaanse atleet allerminst bang. "Ik walgde van de tatoeages van Broili die het nazisme verheerlijkten. [...] Het was nog leuker om te winnen. [...] Ik kan niet ontkennen dat iemand verslaan met die tatoeages een overwinning is die dubbel zoveel waard is," zegt Hassan Nourdine in een interview met de Italiaanse krant La Stampa. Hij betreurt wel dat de Italiaanse boksbond (FIB) een met nazi-symbolen getatoeëerde bokser laat vechten. "De federatie moet zich realiseren dat de bokser bepaalde voorkeuren heeft die aanzetten tot haat en dat is strafbaar", aldus Nourdine.

Lees ook: Marokkaanse bokser imiteert Mike Tyson op Olympische Spelen

"Iedereen die naar school is geweest, weet wat de nazi’s hebben gedaan en zelfs degenen die niet naar school zijn geweest, weten wat de Holocaust was. [...] Je moet jongeren duidelijk maken dat dit gevaarlijke boodschappen zijn. Je moet hen eraan herinneren dat deze symbolen aanzetten tot genocide," adviseert de kampioen die op zesjarige leeftijd in Italië aankwam. Tegenover de controverse, heeft FIB het gedrag van Michele Broili veroordeeld. De bond kondigde ook aan dat de bokser een diskwalificatie riskeert voor zijn tatoeages en is ook voornemens de zaak voor te leggen aan de federale justitie.

Bladna.nl