Zoeken

Door Marokko herbouwd ziekenhuis in Gaza sluit deuren

18 november 2023 - 10:00 - Wereld

©

Het Al-Quds ziekenhuis in de Gazastrook, herbouwd door Marokko, is niet meer in werking als gevolg van Israëlische bombardementen.

Het ziekenhuis, dat in 2008 al door Israëlische troepen was vernietigd, is gestopt met functioneren omdat er geen brandstof meer is, wat essentieel is voor de stroomvoorziening tijdens de Israëlische belegering.

Lees ook: Marokkanen en Palestijnse families geëvacueerd uit Gaza

Ondanks het gebrek aan essentiële medische middelen blijft het personeel van het ziekenhuis zorg verlenen onder extreem moeilijke omstandigheden, waarbij ze teruggrijpen op traditionele methoden. Het Palestijnse Rode Kruis betreurt het onvermogen om hulp te bieden aan het belegerde ziekenhuis, dat van alle communicatie is afgesneden.

Het Al-Quds ziekenhuis, met een capaciteit van 102 bedden en uitgerust met geavanceerde medische diensten, werd in augustus 2021 geopend dankzij financiering van Marokko. Het bood essentiële medische diensten en droeg bij aan de gezondheidszorg in de Gazastrook, ondanks de door Israël sinds 2007 opgelegde blokkade.

Tijdens het huidige conflict werd het ziekenhuis herhaaldelijk bedreigd met aanvallen door de Israëlische autoriteiten. De omgeving van het ziekenhuis is meerdere keren het doelwit geweest van Israëlische aanvallen, waarbij het leven van het medisch personeel en de patiënten in gevaar werd gebracht.

Lees ook: Marokkaanse kinderen in Gaza roepen Koning Mohammed VI tot hulp

De recente aanval op het Al Maamadani ziekenhuis in de Gazastrook heeft tot veel verontwaardiging geleid. Marokko heeft deze actie krachtig veroordeeld. Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep op tot de bescherming van burgers door alle partijen die betrokken zijn in dit conflict.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team