30 november 2024 - 13:00 - Wereld
Ismaïl Snabi (28) heeft een onvoorstelbare beproeving doorstaan in Algerije. Wat een ontspannen vakantie met vrienden had moeten worden, veranderde in een nachtmerrie vol geweld en willekeur door het Algerijnse regime. Zijn aangrijpende verhaal, opgetekend door Le Monde, werpt licht op de toenemende spanningen tussen Algerije en Marokko en hekelt de grove mensenrechtenschendingen door de Algerijnse autoriteiten.
Het begon allemaal op 29 augustus 2023, toen Ismaïl en zijn drie vrienden, Bilal Kissi, Mohammed en Abdelali Mchiouer, genoten van een zonnige dag in Saïdia, Marokko. Op hun jetski’s besloten ze naar Cap-de-l’Eau te varen voor een lunch aan het water. De dag verliep rustig met zwemmen en foto’s maken voor Snapchat.
Lees ook: Algerije: nachtmerrie Ismail Snabi voorbij?
Tegen de avond, toen de mist over de zee trok, keerden de vier vrienden terug. Gedesoriënteerd door het gebrek aan herkenningspunten, verdwaalden ze. Plotseling doemde een boot van de Algerijnse kustwacht op uit de mist. Ismaïl dacht aanvankelijk hulp te vinden bij de militairen. Hij sprak hen in het Arabisch aan en legde uit dat ze verdwaald waren. Het antwoord was bruusk: "Verdwijn! Marokko is daar!".
De mannen gehoorzaamden onmiddellijk, maar er klonken schoten. In paniek sprong Ismaïl in het water. Hij werd opgepikt door de kustwacht, hardhandig op de grond gewerkt en vastgebonden. De militairen sloegen en beledigden hem, vroegen of hij Joods was en of hij Israël had bezocht. Ismaïl wist niet wat er met zijn vrienden was gebeurd. Later hoorde hij dat Bilal en Abdelali door de kustwacht waren gedood. Alleen Mohammed wist te ontsnappen en terug te keren naar Marokko.
Lees ook: Smail Nabi gevangen in Algerije: zijn familie vecht voor zijn vrijlating
Voor Ismaïl begon een lange lijdensweg. Hij werd meegenomen naar Algerije en beschuldigd van illegale binnenkomst en smokkel. Hij werd berecht en veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, een straf die later werd verhoogd naar zes maanden en vervolgens naar een jaar. Ismaïl zat gevangen in onmenselijke omstandigheden, sliep op vochtige dekens en werd gemarteld en vernederd. Hij viel 30 kilo af en werd depressief.
Om zijn lijden te vergroten, kreeg hij de foto te zien van het levenloze lichaam van Abdelali Mchiouer. Algerije weigerde maandenlang zijn stoffelijk overschot terug te geven aan zijn familie in Marokko. Pas later hoorde Ismaïl via zijn broer, die hem in de gevangenis bezocht, over de dood van Bilal.
Na een jaar gevangenschap kwam Ismaïl vrij, maar hij moest een boete van 100.000 euro betalen, een enorm bedrag dat hij leende van familie en vrienden. Bij zijn vrijlating werd hij door de Algerijnse politie bedreigd. Hij moest zwijgen over zijn ervaringen bij zijn terugkeer in Frankrijk, anders zou zijn familie in Algerije de gevolgen ervan ondervinden.
Lees ook: Algerije weigert lichaam door kustwacht doodgeschoten Marokkaan terug te geven
Terug in Frankrijk is Ismaïl zwaar getraumatiseerd. Hij krijgt psychiatrische hulp en probeert zijn leven weer op te bouwen. Zijn verhaal toont de wreedheid van het Algerijnse regime en de vijandigheid jegens Marokko. Het roept ook vragen op over de behandeling van mensen met een dubbele nationaliteit en de veiligheid van toeristen in de regio. De zaak-Ismaïl Snabi is een grimmige herinnering aan de dramatische gevolgen van geopolitieke spanningen en de willekeur van autoritaire regimes.
Agadir, magneet voor Europese gepensioneerden
Probeert VS Marokko te beschermen tegen oorlog met Algerije?
Russische diplomaat slachtoffer taxi-rel in Casablanca
Chinese bedrijven omzeilen dreigingen Donald Trump via Marokko
"Oorlog tussen Marokko en Algerije kan niet volledig worden uitgesloten"
Wedstrijd Marokko-Mali vandaag in Tetouan
Vlucht Casablanca-Brussel maakt onverwachte tussenlanding om technici af te zetten
Nederlanders opgepakt voor aanslag op woning Marokkaan in België
Aziza, geslagen en beledigd omdat ze een hoofddoek draagt
Ismaïl Snabi, absurde gijzeling door Algerije
Coldcase: Marokkaan gearresteerd in Frankrijk onopgeloste moorden
Grensconflict met Marokko taboe in Algerije
Algerijnse krant waarschuwt voor oorlog Marokko-Algerije
Veiligheid: België rekent op Marokko