Zoeken

Nederland kleurt oranje door zand uit Marokkaanse Sahara

15 maart 2022 - 09:40 - Wereld

©

Een stofwolk uit de Sahara zal deze week over Nederland waaien, op een paar dagen voor het begin van de lente. De zuidelijke wind zorgt gelukkig ook voor een behoorlijk zonnig en aangenaam lenteweer.

De eerste Saharastof werd zondag al gespot, het is op een aantal plekken waargenomen op auto’s na wat regenval, maar komende week worden de concentraties beduidend hoger. Een sterke zuidelijke stroming voert vanaf dinsdag grote hoeveelheden zandstof uit de Marokkaanse Sahara aan, waardoor de lucht iets minder blauw zal kleuren.

Lees ook: Marokkaanse Sahara-zandstofwolk veroorzaakt piek in Europese luchtvervuiling

Met name woensdag kan de concentratie daarvan hoog zijn, wat zich kan vertalen naar een kleurrijke zonsopkomst- of ondergang. Indien de concentratie echt hoog wordt kan de hemel een soort oranje of rode ’waas’ krijgen, schrijft De Telegraaf. Het hoogtepunt wordt woensdagavond en in de nacht naar donderdag verwacht. Donderdag in de loop van de dag wordt het Saharazand alweer naar het zuidoosten teruggeduwd en geleidelijk Nederland uitgezet.

Lees ook: Zandstof uit Sahara op besneeuwde bergen Pyreneeën

De temperaturen blijven zacht, maandag en dinsdag zijn er maxima tussen de 13 en 14 graden, maar woensdag loopt de temperatuur weer op, met lokaal temperaturen tot 18 graden in het zuiden van het land. Vanaf donderdag draait de wind naar het noorden tot noordoosten en oosten. Daarmee komt frisse lucht vanuit Oost-Europa naar Nederland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team