Zoeken

Imam reageert op "Gelukkig Nieuwjaar-uitspraak" rapper Gims

7 januari 2022 - 09:00 - Wereld

©

De imam van Bordeaux, Tareq Oubrou, heeft gereageerd op de uitlatingen van zanger Gims, die niet langer wil dat mensen hem een "Gelukkig Nieuwjaar" wensen, omdat dit in strijd zou zijn met de Islam.

"De heer Gims heeft het recht om te zeggen dat hij niet graag heeft dat mensen hem een gelukkig nieuwjaar wensen, of zelfs een goede dag, maar om alle moslims en de Islam daarbij te betrekken is toch nog een andere zaak", reageerde Tareq Oubrou op BFMTV.

Lees ook: Maître Gims reciteert Koran met prachtige stem (video)

"Moslims, wij hebben dezelfde overtuiging, hou alsjeblieft op met ’Gelukkig Nieuwjaar’, ’Nieuwjaar’ te wensen, hou daar mee op, je weet heel goed dat ik daar nooit op heb gereageerd en je blijft het me sturen tot januari, februari. [...] Het zijn meestal ook moslims die me deze berichten sturen. Broeders, doe dat niet," schreef Gims, die zich in 2004 tot de Islam bekeerde.

Gims "heeft niet de legitimiteit om dit te zeggen. Hij moet op het gebied blijven dat hij beheerst en het canoniek recht en de theologie overlaten aan mensen die wel bekwaam zijn. De Islam is altijd in staat geweest om de culturele codes van beleefdheid en van samenleven te integreren," zei de imam. "Anderen een goed leven, een goed jaar en een goede dag toewensen is in wezen een universele elementaire ethiek, die de Islam goedkeurt".

Lees ook: Maître Gims vol lof over beleid Koning Mohammed VI

Ook de verwijzing naar de metgezellen van de Profeet vond de religieuze leider niet gepast: "Je kunt de metgezellen en de traditie niet oproepen wanneer het je uitkomt, en doen wat je wil wanneer het je niet uitkomt, je moet een beetje consequent zijn. Persoonlijk denk ik niet dat dit discours fanatiek is, maar wel aanzet tot fanatisme en separatisme. Het is een embryo van separatisme, het begint met details en eindigt met geweld."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team