Zoeken

Ilham Hasnouni, jongste politieke gevangene in Marokko

26 juli 2011 - 20:00 - Marokko

©

Ilham Hasnouni, gearresteerd in oktober 2010 voor het ouderlijk huis in Essaouira, is een studente en activiste van de Nationale unie van Marokkaanse studenten (UNEM). De jonge vrouw, 21, zit sindsdien in de gevangenis van Boulemharez te Marrakesh, zonder ooit te zijn berecht ondanks de druk uitgeoefend door verschillende mensenrechtenorganisaties.

De jonge vrouw, beschouwd als de jongste politieke gevangene in het land en wiens proces voor het vierde keer werd uitgesteld op 19 juli, zou vandaag, dinsdag 26 juli, voor de rechter moeten verschijnen. Ze wordt beschuldigt van o.a. "vernieling van staatseigendommen, deelname aan een verboden bijeenkomst en een gewapende groep".

De feiten waarvoor Ilham Hasnouni wordt vastgehouden gaan terug tot 14 mei 2008. Die dag hadden een aantal studenten gedemonstreerd om te protesteren tegen een voedselvergiftiging in het cafetaria van hun universiteit. De directie van de universiteit had toen geweigerd een tiental vergiftigde studenten te ondersteunen.

De rellen die tijdens deze demonstratie ontstonden tussen politie en studenten, eindigden op een aantal arrestaties waaronder die van Ilham Hasnouni. De jonge activiste zegt na haar aanhouding gedurende twee dagen te zijn mishandelt op het politiebureau van het Djemaa El Fna plein.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team