Zoeken

Identiteitskaart aanvragen in Marokko verloopt moeizaam

10 mei 2024 - 07:00 - Marokko

©

Parlementslid Hassan Oumribte van de PPS-partij heeft de regering om opheldering gevraagd over de problemen die veel Marokkanen ondervinden bij het vernieuwen van hun identiteitskaart. De knelpunten ontstaan wanneer hun woon- en werkplek zich op verschillende locaties bevinden.

Volgens Oumribte klagen tal van burgers in Marokko over de moeizame procedure om een ​​woonplaatsbewijs te verkrijgen bij de politiediensten. Dit document is noodzakelijk voor het vernieuwen van de nationale identiteitskaart.

Lees ook: Marokkaanse diaspora kan identiteitskaart binnenkort online aanvragen

De betroffen personen zijn met name ambtenaren in het onderwijs, hoger onderwijs en de gezondheidszorg. "Zij hebben slechts één woonplaats in het land," legt Oumribte uit. "Maar om het benodigde document te bemachtigen, zijn ze gedwongen om dagelijks of wekelijks heen en weer te reizen tussen hun werkplek en hun woonplaats."

Het parlementslid hekelt het feit dat "de politiediensten weigeren om een ​​woonplaatsbewijs af te geven aan de betrokkenen, met als argument dat de woonplaats niet overeenkomt met de werkplek." Oumribte beschouwt deze weigeringen als een schending van artikel 24 van de grondwet, die elke burger het recht garandeert om zijn woonplaats te kiezen.

Lees ook: Ruim 5 miljoen Marokkanen hebben hun nieuwe identiteitskaart ontvangen

Hassan Oumribte oordeelt dat dit burgerrecht "onder geen enkele voorwendsel worden beperkt of geconfisqueerd." Daarom vraagt ​​hij de minister van Binnenlandse Zaken welke "maatregelen hij van plan is te nemen om de procedure voor het verkrijgen van het woonplaatsbewijs, uitgegeven door de politieprefecturen ten behoeve van burgers die werken in gebieden waar ze niet wonen, te vereenvoudigen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team