Zoeken

Marokkaanse jeugd houdt van Marokko maar droomt van een toekomst in het buitenland

13 december 2019 - 11:45 - Marokko

©

Jonge Marokkanen houden van Marokko en laten dat ook luid en duidelijk weten. Ondanks deze liefde voor hun vaderland dromen dezelfde jongeren van een toekomst in het buitenland.

"We houden van ons land en velen van ons denken dat het land op de goede weg is", vertelde Hassine (27). De jonge Marokkaan prijst de democratische en economische vooruitgangen in het koninkrijk, maar stelt tegelijkertijd dat deze vooruitgangen nog onvoldoende zijn en niet aan de verwachtingen van de Marokkaanse jeugd voldoen.

Volgens officiële cijfers vertrokken 22.000 Marokkaanse jongeren vorig jaar op legale wijze naar het buitenland om te gaan werken. Dit aantal ligt veel hoger bij jongeren die illegaal emigreren.

In totaal uitten 70 procent Marokkanen tussen 18 en 29 jaar de wens om te emigreren. Dit aantal is nog hoger dan in Jemen, waar al jaren oorlog woedt volgens een onderzoek van de Arabische barometer voor 2019.

"Hoewel het waar is dat absolute armoede geen probleem meer is, hebben de meeste Marokkanen geen toegang tot fatsoenlijke gezondheidszorg, scholen en huisvesting.", volgens Youssef Raissouni, secretaris-generaal van de Marokkaanse vereniging voor mensenrechten AMDH.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team