Zoeken

Marokkaanse jeugd wil Marokko verlaten

11 juni 2024 - 06:00 - Marokko

©

Bijna 60% van de Marokkaanse jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud wil emigreren naar Europa. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Arab Barometer.

De enquête, waaraan meer dan 1200 Marokkanen deelnamen, toont aan dat 35% van de Marokkanen overweegt om te emigreren. De emigratieplannen zijn het sterkst onder jongeren: 55% van hen wil een toekomst opbouwen buiten het koninkrijk, terwijl dat bij ouderen slechts 24% is. Mannen (45%) zijn ook beduidend vaker geneigd om te emigreren dan vrouwen (25%).

Lees ook: Jonge Riffijnen vluchten uit wanhoop naar Spanje

De Verenigde Staten zijn met 26% de populairste emigratielanden, gevolgd door Frankrijk en Canada (beide 23%), Italië en Spanje (beide 22%) en Duitsland (19%).

De economische situatie is volgens de Arab Barometer de belangrijkste reden voor migratie: 45% van de ondervraagden noemt dit als motivatie. Een gebrek aan opleidingsmogelijkheden (18%), corruptie (15%), politieke factoren (13%) en gezinshereniging (11%) worden ook genoemd als migratiemotieven.

Lees ook: Marokkaanse voetballer verdrinkt bij poging Spanje te bereiken

Opvallend is dat meer dan de helft van de potentiële migranten (53%) aangeeft bereid te zijn om zonder de nodige documenten te emigreren. Dit percentage is het hoogst onder de armen (64%), mannen (62%) en de minst opgeleiden (58%). De studie toont ook aan dat 40% van de mensen in een moeilijke situatie meer geneigd zijn om te emigreren, tegenover 29% van de mensen met een stabiele financiële situatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team