Zoeken

Houda, Marokkaanse taekwondo-atlete en lesbienne, vraagt asiel aan in Spanje

22 mei 2023 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De 20-jarige Houda El Haddadi, een Marokkaanse taekwondo-atlete, kwam op 5 juni 2022 in Spanje aan, nadat ze in Marokko haar homoseksualiteit had geopenbaard. Ze verblijft sindsdien in Valencia en vecht al bijna een jaar om asiel te krijgen. Haar situatie verhindert haar om deel te nemen aan internationale taekwondo-competities voor Spanje.

Houda beoefent taekwondo sinds ze 12 jaar oud is. Ze heeft verschillende overwinningen behaald met het Marokkaanse team voordat ze naar Spanje kwam, waar ze al twee gouden medailles heeft gewonnen, op de Open van Valencia en het Nationale Kampioenschap onder 21 jaar, en een bronzen medaille op het Spaanse kampioenschap. Drie wedstrijden, drie medailles. Maar de jonge vrouw is beperkt tot nationale toernooien. Ze kan niet meedoen aan internationale wedstrijden, noch aan de Olympische Spelen, de droom van elke topsporter.

Lees ook: Aziz openhartig over homoseksualiteit in Poldermocro’s: "Alleen maar liefde gehad"

Haar coach bij de Moncada Taekwondo Club, Juan Carlos Cobos, betreurt deze situatie. "De Spaanse federatie verschuilt zich achter het feit dat de Marokkaanse en internationale federaties de licentie moeten vrijgeven, maar de waarheid is dat ze zelf over de nodige middelen beschikken om dit te kunnen doen," legt hij uit aan Levante. Hij meldt ook dat Valencia Acoge een brief heeft gestuurd naar de Spaanse taekwondo federatie om te bevestigen dat Houda en haar club alle benodigde documenten hebben ingediend om haar internationale licentie voor Spanje af te geven.

Houda heeft zelfs op 15 maart een federatiewissel aangevraagd. "We begrijpen niet goed wat het probleem is," voegt haar coach toe, die de discriminatie tegen Houda aan de kaak stelt. Volgens hem wil de jonge vrouw gewoon een normaal leven leiden en haar sportdromen waarmaken. De Spaanse taekwondo federatie stelt niet op de hoogte te zijn van Houda’s situatie als asielzoeker, wat de reden is waarom de Wereld Taekwondo Federatie heeft geweigerd haar een licentie te geven om voor Spanje en niet voor Marokko te concurreren.

Lees ook: Marokkaanse acteur komt op voor homoseksuelen in VK

"Taekwondo is mijn leven, het betekent alles voor me. Ik train hard, zelfs tijdens de Ramadan, om niet af te vallen en mijn doelen te bereiken. Ik weet dat ik mooie overwinningen kan behalen en ik doe mijn best, maar eerst moeten ze me toestaan om mee te doen," concludeert Houda.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team