Zoeken

Hoge Marokkaanse verantwoordelijke door Spanje bespioneerd?

3 april 2024 - 23:30 - Marokko

©

Uit gelekte rapporten blijkt dat de Spaanse regering in 2014 een onderzoek heeft geopend naar vermeende banden tussen hoge Marokkaanse functionarissen in Catalonië en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. In het kader van dit onderzoek werd de Marokkaanse consul in Barcelona, Ghoulam Maichane, bespioneerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, destijds onder leiding van Jorge Fernández Díaz, vreesde dat er een alliantie was tussen Marokko en de Catalaanse regering onder leiding van Artur Mas. Deze alliantie zou gericht zijn op het bevorderen van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Lees ook: Telefoon van Koning Mohammed VI bespioneerd?

Onder leiding van een expert in jihadismebestrijding werden twee jaar lang undercoveragenten ingezet om de Marokkaanse functionarissen te observeren. Uit de rapporten blijkt dat de consul bijeenkomsten had met leden van de Marokkaanse gemeenschap in Barcelona. Volgens de onderzoekers was het doel van deze bijeenkomsten om steun te winnen voor de onafhankelijkheidsbeweging.

In een eerste rapport uit 2014 werd de Catalaanse regering ervan beschuldigd dat ze de Marokkaanse gemeenschap wilde gebruiken om de onafhankelijkheid te bewerkstelligen. In een later rapport uit 2015 werd echter gesuggereerd dat Marokko juist de onafhankelijkheidsbeweging wilde infiltreren en controleren. De langdurige observatie leverde uiteindelijk geen concrete bewijzen op voor de vermeende banden tussen Marokko en de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. De zaak eindigde zonder verdere gevolgen.

Lees ook: Pedro Sanchez mogelijk door Marokkaanse inlichtingendienst bespioneerd in mei 2021

In 2013 had Spanje al Nouredine Ziani, een vermeende Marokkaanse spion die de onafhankelijkheidsbeweging zou steunen, het land uitgezet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team