Zoeken

Marokko keurt onafhankelijkheid Catalonië af

12 oktober 2017 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten keuren het onafhankelijkheidsproces in Catalonië sterk af. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking in een verklaring.

Het ministerie spreekt in naam van Marokko zijn steun uit aan de soevereiniteit, de nationale eenheid en de territoriale integriteit van Spanje en stelt dat de beslissing die dinsdag werd aangekondigd enkel voor onstabiliteit en verdeeldheid zorgt, niet alleen in Spanje maar in heel Europa. Marokko weigert het onafhankelijkheidsproces als gevolg te erkennen en oordeelt dat deze in strijd staat met de internationale wetten.

De afdeling stelt vertrouwen te hebben in het vermogen van de Spaanse regering om deze situatie verstandig en op een wettelijke manier te beheren in het belang van de Spaanse natie en heel het Europese continent.

De Catalaanse premier Carles Puigdemont riep dinsdagavond de onafhankelijkheid uit maar schortte die direct weer op om op vreedzame wijze met Madrid te kunnen onderhandelen. De Spaanse regering eist nu opheldering aan Puigdemont en wil weten of hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen of niet. De bewindsman heeft tot maandag om te antwoorden. Ruim twee miljoen Catalanen stemden afgelopen zondag in een onwettelijke referendum voor de onafhankelijkheid van Catalonië.

Eind september sprak Marokko zich ook al uit tegen de onafhankelijkheid van Iraakse Koerden die dezelfde maand in een referendum voor de onafhankelijkheid van hun gebied hadden gestemd. Marokko noemde het referendum toen een “separatistische handeling die de territoriale integriteit van Irak bedreigt”.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2018 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team