Zoeken

Marokko: Frans-Algerijnse "spion" veroordeeld tot 24 jaar cel

18 juni 2023 - 16:25 - Marokko

©

Het Hof van Beroep in Rabat heeft een Frans-Algerijnse internationale drugshandelaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar. De man werd ook vervolgd voor spionage in opdracht van de Spaanse en Franse inlichtingendiensten.

De verdachte werd door Marokkaanse veiligheidsdiensten gearresteerd tijdens de ontmanteling van een internationale drugsbende. De genaturaliseerde Franse Algerijn was Marokko binnengekomen met een vals identiteitsdocument via de grens van Sebta. Hij had Frankrijk verlaten, waar hij werd gezocht voor zijn betrokkenheid bij internationale drugshandel, meldt het dagblad Assabah.

Lees ook: Algerije arresteert Marokkanen om spionage

Volgens bronnen van het dagblad werd de verdachte in 2009, toen hij in een Spaanse gevangenis zat na een veroordeling voor internationale drugshandel, gerekruteerd door de Franse en Spaanse inlichtingendiensten om te infiltreren in drugsbendes in Spanje en verschillende andere Europese landen, inclusief Marokko. Sindsdien heeft hij volgens dezelfde bronnen twintig keer met deze diensten samengewerkt.

Lees ook: Marokkaanse spion centraal in corruptieschandaal Europees Parlement

In Marokko was de Franse Algerijn ook betrokken bij ontvoeringen en martelingen voor losgeld. Na zijn arrestatie bij de ontmanteling van een internationale criminele organisatie voor de handel in drugs door de Marokkaanse veiligheidsdiensten, heeft hij alle aanklachten tegen hem bekend. Het hof van beroep in Rabat veroordeelde hem tot 24 jaar gevangenisstraf.

Bladna.nl