Zoeken

Marokko bereidt zich voor op tsunami

15 oktober 2023 - 17:00 - Marokko

©

Terwijl de dreiging van natuurlijke rampen blijft toenemen, versterkt Marokko zijn strategieën in een internationale tsunami-respons oefening, NEAMWave 23, een initiatief dat de alertheid van landen rond de Noordoost-Atlantische en aangrenzende zeeën test.

Na eerdere edities in 2012, 2014, 2017 en 2021, zet Marokko, dat vanwege zijn geografische ligging bijzonder vatbaar is voor tsunamis, zich in voor NEAMWave 23. Deze oefening, gepland op 6 en 7 november 2023, is bedoeld om de communicatie en respons op tsunamis te testen, volgens een verklaring van UNESCO. Het initiatief valt samen met de Wereld Tsunami Bewustwordingsdag op 5 november en heeft als doel de paraatheid van de landen te beoordelen en het bewustzijn van het tsunami-risico in de regio te vergroten, schrijft Le Desk.

Lees ook: Marokko loopt groot risico op tsunami’s

De oefening omvat simulaties van tsunamis veroorzaakt door aardbevingen, gevolgd door de verzending van berichten door tsunami-serviceproviders (TSP’s), organisaties verantwoordelijk voor het verstrekken van nauwkeurige en tijdige informatie over tsunamis in de NEAM (North-eastern Atlantic and Mediterranean)-regio. Concreet zullen er briefings, functionele oefeningen en evacuatie-oefeningen worden gehouden, met de deelname van scholen.

Lees ook: Marokko bouwt anti-tsunami muur in Salé

Er zijn twee scenario’s gepland: één in de Atlantische Oceaan en de ander in de Middellandse Zee, om de capaciteiten van geaccrediteerde TSP’s in de regio te testen. De tsunami-oefenberichten voor deze scenario’s zullen worden uitgezonden op maandag 6 en dinsdag 7 november 2023. Een uniek kenmerk van de editie van dit jaar is de betrokkenheid van gemeenschappen in Marokko (El Jadida), Cyprus (Larnaka), Egypte (Alexandrië), Malta (Marsaxlokk), Griekenland (Samos), Spanje (Chipiona), Turkije (Büyükçekmece), Frankrijk (Cannes), en Italië (Minturno, Palmi en Marzamemi) die actief werken aan het behalen van de "Tsunami Ready"-certificering, een internationale standaard van UNESCO’s Intergouvernementele Oceanografische Commissie om gemeenschappen beter voor te bereiden op tsunamis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team