Zoeken

Natuurrampen kosten Marokko jaarlijks miljarden dirhams

18 augustus 2022 - 09:00 - Economie

©

Marokko geeft jaarlijks meer dan 575 miljoen dollar (bijna 6 miljard dirham) uit om natuurrampen zoals overstromingen, aardbevingen en droogtes het hoofd te bieden. Dit bedrag werd door de Wereldbank bekendgemaakt.

Volgens de Wereldbank is Marokko een van de landen in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) die het meest door geologische en klimatologische risico’s worden getroffen. Daarom investeert de overheid elk jaar enorme bedragen om deze risico’s tegen te gaan. Als gevolg van de snelle verstedelijking en de ernst van de klimaatverschijnselen kunnen de Marokkaanse uitgaven hoger uitvallen dan 575 miljoen dollar per jaar die de Wereldbank heeft geraamd, meldt Le Matin.

Lees ook: Wereldbank waarschuwt voor waterstress en droogte in Marokko

Om deze doelstellingen te bereiken zijn "twee leningen van de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (IBRD) beschikbaar gesteld in het kader van een resultaatgericht programma". Volgens de krant "is het de eerste keer dat de Wereldbank dit financiële instrument gebruikt voor activiteiten op het gebied van risicobeheer bij rampen".

De directeur van het nationale centrum voor risicovoorspelling van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Achraf Hadine, verklaarde: "Het Vigirisque Inondation-project, dat wordt geleid door de directie voor het beheer van natuurlijke risico’s, is gefinancierd door het Fonds ter bestrijding van de gevolgen van natuurrampen (FLCN), dat wordt gesteund door de Wereldbank. Het wordt toegepast in vier proefgebieden en heeft tot doel het beheer van overstromingsrisico’s in het koninkrijk Marokko te verbeteren. Daardoor kan Marokko zich beter aanpassen aan de klimaatverandering en beter bestand zijn tegen natuurrampen.”

Lees ook: Marokko leent opnieuw geld om droogte te bestrijden

Het is ook belangrijk te benadrukken dat, via het fonds voor rampenpreventie, dat nu het "National Resilience Fund" is geworden, 180 projecten voor risicobeperking bij rampen in Marokko werden gesteund, met een totale investering van 304 miljoen dollar tot eind maart 2022. Hiervan werd 111 miljoen dollar medegefinancierd door het FLCN.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team