Zoeken

Al Hoceima bereidt zich voor op aardbevingen

26 oktober 2023 - 16:00 - Marokko

©

Aardtrillingen schudden regelmatig Tanger-Tetouan-Al Hoceima op, een gebied dat bekend staat om zijn seismische activiteit. De constante dreiging heeft de lokale autoriteiten ertoe aangezet actie te ondernemen, met bijzondere aandacht voor de stad Al Hoceima, die herhaaldelijk is getroffen door aardbevingen.

Volgens het Seismisch Bewakingsnetwerk is Al Hoceima een van de meest door aardbevingen getroffen regio’s in de afgelopen drie decennia. De stad werd in het bijzonder geteisterd door twee verwoestende bevingen, in 1994 met een kracht van 5,3 en in 2004 met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. De beving van 2004 resulteerde in meer dan 600 doden en 926 gewonden, en liet meer dan 15.230 mensen dakloos, met aanzienlijke schade in zowel stedelijke als landelijke gebieden.

Lees ook: In het hartje van de 60 meter diepe zinkgat in El Jadida (video)

In het licht van deze tragedies heeft de stedelijke dienst van Al Hoceima aangekondigd een micro-zonering seismische studie van de stad te zullen uitvoeren. Dit diepgaande onderzoek beoogt de seismische kwetsbaarheid van stedelijke hoogrisico gebieden te verminderen, variaties in de kwetsbaarheid van bebouwde omgevingen te beoordelen en specifieke interventieplannen op te stellen.

Het onderzoek zal zich richten op de hele stedelijke ruimte van de gemeente Al Hoceima en haar periferie, een gebied dat ongeveer 1772 hectare beslaat. Dit vierfasenproject omvat de verzameling en het gebruik van beschikbare gegevens, veldonderzoek, data-analyse, de voorbereiding van micro-zoneringskaarten en kwetsbaarheidsbeoordelingen, en ten slotte de ontwikkeling van een gedetailleerd interventieplan.

Lees ook: Aardbeving in Spanje gevoeld in Marokko

Met een budget van 4,8 miljoen dirham en een uitvoeringstermijn van 24 maanden, markeert deze studie een significante stap voorwaarts in het proactief beheren van seismische risico’s, in een poging toekomstige catastrofes te voorkomen en de veiligheid van de bewoners van de regio te waarborgen.

Bladna.nl