Zoeken

Historische brief Sultan Moulay Ismaïl te koop voor 28.000 euro (foto)

11 februari 2024 - 09:00 - Marokko

©

Een historische brief van sultan Moulay Ismaïl, die over Marokko regeerde van 1672 tot 1727, is te koop aangeboden op een Oostenrijkse website, wat voor opschudding zorgt in het koninkrijk.

De brief, omschreven als ’zeldzaam’ en ’betekenisvol’, wordt aangeboden op "Antiquariat Inlibris" voor een bedrag van 28.000 euro. Marokkaanse burgers roepen op tot actie van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Cultuur om de verkoop te stoppen, en ook de Marokkaanse ambassadeur in Wenen wordt gevraagd om in te grijpen.

Lees ook: Prins Moulay Hicham deelt zeldzame foto van koning Mohammed V met broers

De brief, die dateert van 4 december 1720 (3 Safar 1133 H), is een belangrijk document in de geschiedenis van de Anglo-Marokkaanse relaties. Hij bevat acht regels tekst, omgeven door een handgeschreven decoratie in blauwe en groene inkt, verrijkt met goud. De brief werd in december 1720 door Moulay Ismaïl naar Charles Stewart gestuurd, de Britse ambassadeur die door koning George I was uitgezonden om vrede te onderhandelen met Marokko. Dit leidde tot een vredesverdrag in januari 1721 in Ceuta, waarbij onder meer de vrijlating van 296 Britse slaven en de vrije doorgang van Britse schepen in Marokkaanse wateren werd gegarandeerd.

De inhoud van de brief benadrukt Moulay Ismaïl’s bereidheid tot vriendschap en communicatie met het Verenigd Koninkrijk, en herinnert aan de geschiedenis van vriendschappelijke diplomatieke relaties tussen Engeland en de Marokkaanse monarchen.

Lees ook: Juwelen geschonken door Koning Hassan II aan koningin Fabiola geveild

De verkoop van dit waardevolle document wekt verontwaardiging en roept vragen op over hoe een dergelijk belangrijk stuk Marokkaanse geschiedenis in het bezit is gekomen van een Oostenrijkse antiquair.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team