Zoeken

Hirak-gevangenen in ziekenhuis door hongerstaking

12 oktober 2017 - 11:30 - Gemeenschap

©

Twee Riffijnse activisten die in de gevangenis van Oukacha worden vastgehouden zouden in een ernstige toestand in een ziekenhuis in Casablanca zijn opgenomen.

Mohamed Jelloul en Rabie Al Ablaq, die beiden tijdens demonstraties in Al Hoceima werden gearresteerd, gingen ruim dertig dagen geleden in hongerstaking. De broer van Mohamed Jelloul , Khalid Jelloul, liet eerder deze week op Facebook weten dat de twee mannen in het ziekenhuis liggen.

Jelloul en Al Ablaq zouden beiden het bewustzijn hebben verloren en met spoed naar het ziekenhuis zijn afgevoerd. Hun toestand wordt als “ernstig” beschouwd. Khalid Jelloul stelt in zijn bericht de autoriteiten verantwoordelijk voor de toestand van de twee activisten en roept mensenrechtenorganisaties op om zo snel mogelijk in te grijpen en de Rif-activisten die worden vastgehouden te helpen “voor het te laat is”.

De advocaat van een aantal Hirak-gevangenen bevestigde de informatie. Volgens hem gingen Mohamed Jelloul en Rabie Al Ablaq lang voor de andere gevangenen al in hongerstaking. In totaal zijn 35 Riffijnse activisten in hongerstaking. Hij vertelde tevens dat hij hen eerder deze week in de gevangenis had bezocht en dat hun gezondheidstoestand sterk achteruit was gegaan. Eind deze week zullen de resultaten van hun medische analyses bekend worden gemaakt.

Rabie Al Ablaq had in augustus al een einde gemaakt aan een hongerstaking van 38 dagen na in het ziekenhuis te zijn opgenomen. Hij besloot enkele weken later echter opnieuw in hongerstaking te gaan om te protesteren tegen zijn arrestatie en detentie omstandigheden.

De gevangenisadministratie DGAPR heeft de informatie intussen in een verklaring ontkend. Volgens de afdeling werden Mohamed Jelloul en Rabie Al Ablaq niet in het ziekenhuis opgenomen en is hun gezondheidstoestand “normaal”. De DGAPR oordeelt dat de verklaringen van Khalid Jelloul en de advocaten van sommige gevangenen enkel bedoeld zijn om de “publieke opinie te misleiden” over de realiteit in Marokkaanse gevangenissen.

Reacties op dit artikel zijn niet meer mogelijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2018 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team