Zoeken

PJD verwerpt nieuwe Moudawana

5 maart 2023 - 15:00 - Marokko

©

De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) van Abdelilah Benkirane, verzet zich openlijk tegen de hervorming van het familierecht in Marokko.

De islamitische partij heeft zich uitgesproken tegen verschillende voorstellen die in de nieuwe Moudawana zouden worden opgenomen. Zo wordt de eis van gelijkheid inzake erfrecht niet gewaardeerd door de partij. Na een buitengewone vergadering van het secretariaat-generaal heeft de partij in een verklaring aangegeven dat deze eis een "ernstige nieuwigheid" is die ingaat tegen "de overtuigingen van de Marokkaanse islamitische samenleving en haar werkelijke verwachtingen".

Lees ook: Hervorming familierecht in Marokko: Abdelilah Benkirane dreigt met acties

"Naast het feit dat deze eisen worden afgewezen door de samenleving, zullen ze de familiestructuur ondermijnen en een van de pijlers van sociale en familiale vrede verzwakken. Bovendien vormen de voorgestelde hervormingen een bedreiging voor de stabiliteit van het land", aldus de PJD. De partij had dezelfde positie ingenomen ten aanzien van de hervorming van de Moudawana in 2004.

Lees ook: Marokko naar gelijke rechten in huwelijkscontract

De vrouwenbewegingen in Marokko noemen de reactie van de PJD een "belemmering voor debat en een inbreuk op de vrijheid van mening en discussie". Het standpunt van Benkirane’s partij wordt beschouwd als "een vorm van intimidatie". Verder wordt aangegeven dat het mogelijk is "om innovatieve bepalingen te ontwikkelen ten dienste van het algemeen belang en de Marokkaanse familie".

Bladna.nl