Zoeken

Hervorming compensatiekas, electorale zet van PJD?

12 februari 2013 - 19:48 - Marokko

©

Een hervorming van de compensatiekas wordt verwacht maar ook gevreesd in Marokko. De elektriciteitsrekening zou verdubbelen en die van gasflessen meer dan verdrievoudigen. Naar mening van economen stort Marokko mogelijk in een totale chaos.

De afschaffing van subsidies op bepaalde grondstoffen werd maandag ontkend door Premier Benkirane in het parlement. De maatregel zou de uitgaven van Marokkaanse huishoudens met ongeveer 20% doen stijgen. Marokkanen zouden een extra duizend dirham per maand moeten hebben en de prijs van brood zou rond 1,5 dirham komen te liggen, tegen 1,20 dirham nu.

Het einde van de compensatiekas bedreigt daarom de sociale stabiliteit van het land, waar een groot deel van de bevolking minder dan 3000 dirham per maand verdient.

Meer corruptie bij openbare diensten zou eveneens een gevolg zijn. Ambtenaren zullen nog meer steekpenningen eisen om hun extra-kosten te dekken.

Experts zeggen dat de hervorming van de kas een voortijdig verkiezingscampagne is van de PJD. De regerende partij wil zo de steun krijgen van de armere bevolking, namelijk in landelijke gebieden, waar het niet erg populair is.

De hervorming van de kas houdt in dat de overheid geleidelijk aan rechtstreekse subsidies aan de armen (3,5 miljoen mensen) gaat toekennen . Mogelijk doet het echter miljoenen Marokkanen in de armoede belanden, aldus een oppositielid aan onze Franse versie Bladi.net. Volgens hem buit Benkirane de armoede uit om zijn electorale basis uit te breiden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team