Zoeken

Miljarden compensatiekas gaan naar rijke Marokkanen

14 april 2013 - 17:00 - Economie

┬ę

Cultuurminister Mohamed Amine Sbihi verklaarde deze week dat een hervorming van het compensatiefonds ten koste van de armen en de middenklasse, onaanvaardbaar was. Hij moedigt daarom aan een oplossing te vinden om de rijksten uit te sluiten.

De 600.000 rijkste families van Marokko verbruiken jaarlijks immers 15 miljard dirham van het compensatiefonds, aldus de minister aan de Stichting Abderrahim Bouabid.

Door de compensatiekas af te schaffen - dewelke in 2012 ruim 55 miljard heeft gekost - zullen de uitgaven van Marokkaanse huishoudens met gemiddeld 20% stijgen. Ondanks de bedreiging voor de sociale vrede, wordt de maatregel sterk overwogen door het bestuur.

Regering Benkirane neemt steeds strengere maatregelen om Marokko uit de economische crisis te krijgen. Vorige week besloot het bestuur, de overheidsinvesteringen met 15 miljard dirham te verminderen, om het overheidstekort terug te dringen. Deze was van 7,1% van het BBP in 2012, tegen 6,2% in 2011.

De hervorming van het compensatiefonds, goedgekeurd door Koning Mohammed VI, wordt aangemoedigd door het Internationaal Monetair Fonds. De organisatie belooft aanzienlijke leningen aan Marokko, als de kas binnen de vijf jaar verdwijnt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team